Poker partija EU i Rusije na Balkanu

Šta znači kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike? Šta se to promjenilo, odnosno čime je BiH zaslužila da dobije kandidatski status i jesmo li na korak od Evropske unije?

Poker partija EU i Rusije na Balkanu

U mojoj okolini, dakle, porodica, prijatelji, kolege sa posla, niko ni riječi o “istorijskom” danu za BiH. Možda nam to govori dosta o tome koliko je EU euforija iz godine u godinu degradirala u ovoj zemlji, i da narodu sve sem zvaničnog pristupanja evropskoj zajednici, ništa drugo ne predstavlja pretjerano značajnu vijest. Na pitanje novinara Radio Slobodna Evropa, građani BiH uglavnom očekuju finansijsku pomoć “od tih EU fondova”. Za Dojče vele, građani Sarajeva odgovaraju na pitanje šta očekuju od (eventualnog) članstva u EU? “Mi se 25 godina, nekako, vrtimo u krug i taj kandidatski može biti samo podstrek za neku novu vlast. Kandidatski status u ovom trenutku samo donosi, možda, političarima neko, ‘ajde da kažem, mahanje zastavom da se nešto dešava, ali suštinski on, i praktično ne donosi ama baš ništa.“ “Što se tiče toga, apsolutno nisam optimistična.” “Pa, mislim, da nam neće nikad biti bolje.” “Iskreno, ne vjerujem da će išta biti bolje, ako već 20 godina ništa nije moglo biti bolje, neće ni sad, to je činjenica.” To su odgovori građana. Dakle, previše je godina prošlo… Iako, vjerujem, niko od nas ne bi, i neće odustati od EU perspektive, slabo još ko vjeruje da će ikad doći taj famozni dan. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Imajući u vidu saznanje da zemlje Zapadnog Balkana rade na ispunjavanju EU uslova od kraja devedesetih godina, da Turska, takođe, ima status kandidata od 1999. godine, a da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata treptajem oka, jasno je svima da su sve odluke Zapada po pitanju Evropske unije – političke. Pa je takva i ova kojom je BiH postala zemlja kandidat, i stala u red za ulazak u EU, ali i u tom evropskom redu se “preko veze” može preskočiti onaj što je došao prije vas. Zato Dodik ne može biti više u pravu nego kada kaže da vijest o dobijanju kandidatskog statusa “nisam primio ni sa radošću, ni sa tugom, već sa osjećajem letargije, na šta liči sam proces evrointegracija. To što se dogodilo politička je odluka koja nema veze ni sa “standardima”, niti sa “evropskim vrijednostima”.” Samo jedan primjer je dovoljan navesti, nesprovođenje odluke Sejdić-Finci evropskog suda za ljudska prava. Dobro poznata odluka je bila uslov za stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koji je potpisan i ratifikovan 2008. Sporazum je stupio na snagu tek 2015. iako Sejdić-Finci odluka nije sprovedena u djelo. Zatim je EU 2016. prihvatila zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a da odluka i dalje nije implementirana. Šlag na tortu je dobijanje kandidatskog statusa. Sejdić-Finci odluka i dalje čeka na implementiranje.

Sve što EU i Zapad rade na Balkanu, rade iz straha od tzv. ruskog (i kineskog) malignog uticaja. Zapad ne smije da “ispusti” region, a samim tim i BiH iz svojih šaka. Dva samita o Zapadnom Balkanu su održana u kratkom periodu, od čega jedan upravo na Balkanu, u Tirani, su jasan znak da su angažovani više nego obično na prostoru ZB. Tamo je nagovješteno i da će BiH dobiti status kandidata, što se i desilo.

Zapadni stručnjaci međunarodnih odnosa su mišljenja da Zapad mora da iskoristi geopolitički momenat, da daju “novu krv” evrointegracijama, ili će da rizikuju da region potpadne po još veći uticaj Rusije i Kine. Oni griješe kada je u pitanju Republika Srpska odnosno BiH, gdje se ruski uticaj može sumirati pod tri stuba. 1. Stalna članica Savjeta bezbjednosti UN – mogućnost veta; 2. Istorijska, kulturna i vjerska povezanost; 3. Energetska zavisnost o Rusiji. Teško je da možemo biti više pod uticajem Rusije nego što smo sada, jer prva dva stuba su i biće nepromjenjena, a energetski smo u velikoj mjeri zavisni od Rusije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vrijeme će pokazati da li finansijska pomoć EU kroz pristup fondovima, a često uz određena uslovljavanja, može biti alternativa ruskom uticaju. Kada budu znali odgovor na to pitanje, znaće će i da li su pogriješili što su namjerno odugovlačili, kupovali vrijeme finansijskim grantovima, ili iskrenije, što su se kockali sa neintegracijom regiona u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA