Budućnost je nepredvidiva

2023. godina, zajedno sa ostalima koje slede, će po svemu sudeći biti godina nestabilnosti: ekonomske, političke, bezbjedonosne. A možda i zdravstvene, ko zna?

Budućnost je nepredvidiva
FOTO: Depositphotos

Ukrajinskom sukobu se ne nazire kraj. Sjedinjene Države će se, kako je neko u šali rekao pri početku ovog konflikta, boriti do poslednjeg Ukrajinca i tako pokušati da oslabe i izoluju Rusku Federaciju. Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država je prije par dana odobrio paket pomoći Ukrajini vrijedan 45 milijardi dolara, i to nakon posjete ukrajinskog predsjednika Zelenskog Sjedinjenim Državama. Podsjetimo, SAD su već ranije ove godine “donirale” 50 milijardi pomoći. Između ostalog, Amerikanci su obećali poslati odbrambeni sastav “Patriot”, koji je američki pandan ruskom sistemu S-300. Sa druge strane, ruski predsjednik Putin planira da uveća broj regrutovanih vojnika za nekih 30%, što je takođe znak da se sukob neće završiti u skorije vrijeme, iako je Putin izjavio da je spreman za razgovor, i dodao da se “svi ratni sukobi na kraju završe razgovorom”. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tenzija, doduše bez ratnih dejstava za sad, će i dalje biti na Tajvanu. Sjedinjene Države su juče odobrile prodaju protiv-tenkovskog sistema toj državi, čiji suverenitet osporava Kina, koja negoduje odluku prekookeanskog “partnera”. Kupovina oružja Tajvana dolazi u vrijeme konstantne tenzije, gdje Kina već tri godine agresivno pokušava da ospori suverenitet diplomatskim, ekonomskim, ali vojnim pritiskom. Kineski borbeni avioni svakodnevno izvode letove u blizini tog ostrva. Više puta su kineske vlasti izjavile da će zauzeti ostrvo, koje smatraju dijelom svoje teritorije, makar silom, na šta je zvanični Tajpej izjavio da će se braniti u slučaju napada. Tajvan je izuzetno bitan Sjedinjenim Državama po pitanju geo-strateške politike.

Izraelsko-palestinski konflikt ponovo prijeti da proključa, u vremenu kada Izrael prolazi kroz institucionalnu krizu, 4 izborna ciklusa u 5 godina su jasan pokazatelj. Na čelo vlade se vraća staro-novo lice Benjamin Netanjahu, najdugovječniji premijer Izraela, koji se smatra za desničara, i koji je obećao da će stabilizovati vladu. Avgust ove godine je bio najkrvaviji još od 2006. godine, sa više poginulih u pojasu Gaze.

Energetska kriza Evropske Unije, uzrokovana sankcijama prema Rusiji, još nije eksalirala, da li zbog još uvijek blage zime ili nečega drugog, ali daleko od toga da je prošla. Da li će cijena odricanja od fosilnih goriva i prelazak na zelenu energiju u ovom trenutku biti prevelika? Pored energetsko-ekonomskih izazova, Švedska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom od 1. januara, u vremenu kada vlast u toj državi čine partije desnog centra, što nije bio slučaj do sad. Ono što plaši evropske zvaničnike je koliko će to uticati na koheziju unutar evropske porodice država, u izazovnom vremenu, i neslaganjem svih država članica po mnogim pitanjima, a najviše o stavu prema Rusiji. Da li će pored najglasnije Mađarske, još neko inicirati revidiranje stava prema Rusiji, i da li će to neočekivano biti Švedska? Rekao bih teško da hoće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kosovsko pitanje je opet aktuelizovano, iako je u trenutku pisanja ovog teksta najavljeno da će Srbi ukloniti barikade. Trajna nestabilnost na sjeveru Kosova je realnost koja se ne može ignorisati, i problem koji nema skoro rješenje.

I kada je situacija u cijelom svijetu izazovna, u Bosni i Hercegovini ide sve po planu i brže nego što se očekivalo. Ispostavilo se da su “Osmorka”, HDZ i SNSD dobitna kombinacija, barem za sada, što se tiče političke situacije u BiH. Mandatar za Savjet ministara je imenovan, u pitanju je prva žena na tom mjestu, Bojana Krišto, kadar HDZ-a, i pitanje je dana formiranje Savjeta ministara.  Sjetimo li se samo koliko je trebalo prošlom sazivu Savjeta ministara da se formira, i da se institucije države stave u funkciju, možemo doći do zaključka da je kočničar bila isključivo – Stranka Demokratske Akcije, porodice Izetbegović.

Globalna politička situacija je nestabilna i neminovno je da se svijet transformiše. Balans snaga je uzdrman. Već smo pisali o tome da svijetom vladaju ljudi u svojoj osmoj deceniji, i činjenica je da će ljude koji će ih zamjeniti na tom mjestu dočekati svijet pun izazova. Odnosi među vodećim državama svijeta se produbljuju u nestabilnost. Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova koji je smetnut u kraj radi oružanog konflikta koji je uzdrmao cijeli svijet. Fosilna goriva su već bila spremna za penziju, i onda se desio uzlazak Rusije u Ukrajinu. Mislite o tome. Migrantske krize su konstantne, nakon sirijske, trenutna je ukrajinska, pitanje je koja će sledeća biti ali i kako će se prevazići ova aktuelna. Nije isključena i neka nova zdravstvena kriza, poput one Covid19, za koju se nije vjerovalo da može imati taj domet.  Svi ti izazovi će uticati na svjetski poredak, i izuzetno teško je predvidjeti u kom će se pravcu kretati i kako će svijet izgledati u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA