Koliko košta brašno, mlijeko, meso...? Kakve su cijene u Republici Srpskoj danas i prije godinu dana

Uprkos velikim poskupljenjima roba i usluga u Republici Srpskoj, promet u trgovinama nije zaustavljen, naprotiv. Statistički podaci pokazuju da je za godinu dana promet u trgovinama na malo značajno rastao i nominalno, ali i realno.

Koliko košta brašno, mlijeko, meso...? Kakve su cijene u Republici Srpskoj danas i prije godinu dana
FOTO: Shutterstock

Prema podacima Zavoda za statistiku RS indeks prometa trgovine na malo u periodu januar - decembar2022. godine u odnosu na isti period prošle godine nominalno je veći za skoro 27 odsto, a realno je veći za 12,4 odsto. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uporedili smo prosječne potrošačke cijene u Republici Srpskoj u decembru 2022. godine sa istim mjesecom lani i svaka stavka bilježi rast.

Tako je, primjera radi, u decembru 2021. godine kilogram pšeničnog bijelog brašna u Srpskoj u prosjeku koštao 1,40 KM, a danas je 1,86 KM, kilogram junetines kostima je koštao 9,70 KM, a sada je oko 12,90KM.

Zatim, prošle zime je teletina bez kosti bila oko 21 KM, a sada je preko 24 KM, dok je svinjetina bila oko 8,40 KM, a sada je tri marke skuplja, odnosno oko 11,40 KM po kilogramu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Litar mlijeka u tetrapaku je u decembru 2021. godine koštao 1,50 KM, a sada je 2,50 KM, tvrdi žuti sir je bio oko 13 KM, a za godinu dana je poskupio na čak 18,60 KM, dok je jaje koštalo oko 0,27, a sada je 0,40 KM. Kilogram mljevene kafe je sa oko 14 KM poskupio na 17 KM.

Značajno je poskupila i sva bijela tehnika, pa je tako mašina za veš u decembru 2021. godine koštala oko 555 KM, a danas je blizu 640 KM.

Poskupile su i sve usluge, pa je u RS pranje auta spolja prije godinu dana u prosjeku koštalo oko 5,50 KM, a sada je oko osam KM, ulaznica za bioskop je sa oko četiri poskupila na pet KM, muško šišanje je prošle godine u RS u prosjeku koštalo oko 5,80 KM, dok je sada blizu osam KM, dok je pranje kose srednje dužine sa feniranjem lani bilo oko 10 KM, a sada je blizu 13 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA