Da li će, zbog prikrivanja, otkaz dobiti i šefovi: Premijer najavio nastavak otpuštanja neradnika

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je da je do sada bilo na desetine ljudi koji su izgubili radno mjesto jer nisu dolazili na posao, a primali su platu, te naglasio da je tako neodgovorno ponašanje zakonski nedopustivo i biće kažnjavano u kontinuitetu.

Da li će, zbog prikrivanja, otkaz dobiti i šefovi: Premijer najavio nastavak otpuštanja neradnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

To je nešto što će biti kontinuitet u smislu primjene zakonskih propisa u Srpskoj. To se neće završiti u narednih mjesec dana već će biti posao koji se mora raditi stalno, a to je poštovanje zakona. Dakle, oni koji ih ne budu poštovali za to će odgovarati, rekao je Višković. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On kaže da je njegova obaveza kao premijera bila da na to upozori.

– Onog momenta kada sam saznao da se u tom smjeru ne poštuju zakoni insistirao sam da se poštuju. I zakoni se poštuju, pa tamo gdje treba da se vodi disciplinski postupak, on se vodi. U suštini, svaki takav postupak završava raskidom ugovora o radu – rekao je premijer.

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, Branko Zelenović, smatra da nije dovoljno samo dati otkaz radnicima već da treba kazniti i njihove šefove, koji su to tolerisali i prikrivali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Niko nije iznad zakona. Tu su najviše krivi poslodavci koji su zapošljavali radnike, a nisu im očigledno bili potrebni. Zakon je jasan i tačno propisuje šta i kad nešto možeš ili ne možeš. Znači, poslodavac i neposredni rukovodilac moraju da snose odgovornost, jer su prikrivali takve radnike koji nisu dolazili na posao, a oni im vodili šihtericu i davali platu – jasan je Zelenović.

Dodaje da mora postojati odgovornost svakog poslodavca i neposrednog rukovodioca, te da se moraju kazniti u skladu sa zakonom.

Zelenović u izjavi za Srpskainfo ističe da se oni koji ne dolaze na posao ne mogu svrstati u grupu radnika koji svakodnevno dolaze na posao, provode po osam i više sati na njemu, dok oni sjede kod kuće i primaju ista primanja.

– Ne može se radnikom nazivati neko ko ne dolazi na radno mjesto, već sjedi kod kuće i ništa ne radi. Svaki radnik koji ne dolazi na posao zna se po zakonu da mu slijedi otkaz – kaže Zelenović.

Na pitanje da li se Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske do sada obratio neko od otpuštenih radnika, Zelenović ističe da do sada nisu imali nijedan zabilježen slučaj da im se za pomoć obratio neko ko je dobio otkaz, a nije dolazio na posao.

Podsjećamo, Višković je ranije potvrdio da će, osim otkaza ugovora o radu radnicima koji nisu dolazili na posao u javnim preduzećima i institucijama, isto zadesiti i rukovodioce koji su to dozvolili. Do sada niko od rukovodioca nije dobio otkaz, a da li će, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA