Koji koraci prethode operaciji katarakte?

Jedna od najkraćih i najuspešnijih hirurških procedura jeste operacija katarakte. Ova bolest očiju pogađa veliki broj ljudi u svetu, kao i kod nas i jedan je od glavnih uzroka nastanka slepila. Iako je uglavnom zastupljena kod starijih od 55 godina, ona se može javiti u bilo kom životnom dobu. A za to postoje posebni faktori rizika

Koji koraci prethode operaciji katarakte?

Operacijom se uklanja zamagljeno prirodno sočivo oka koje se zamenjuje veštačkim, najprostije rečeno. Procedura u proseku traje oko 15 minuta i pacijent se ubrzo otpušta kući uz savete o ponašanju nakon intervencije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako se dolazi do uspostavljanja dijagnoze i kada je vreme za operaciju?

Koji su simptomi i kako ih prepoznati?

Simptomi mogu biti različiti i zato treba voditi računa na vreme. Ova bolest se može javiti kao urođena, a na njenu pojavu u tom slučaju mogu uticati i genetski faktori ili neka druga oboljenja majke za vreme trudnoće. Do nastanka mogu dovesti i neka druga oboljenja tokom čitave životne dobi, ali može se javiti i kao deo procesa starenja organizma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lekara bi trebalo da obaveste svoje pacijente koji su u povećanom riziku od pojave ove bolesti i ujedno ih informisati o mogućim načinima prevencije i zaštite.

Sa progresijom bolesti logično je da se povećavaju i njeni simptomi. A neki od glavnih simptoma odnose se na umanjenje vida, te smanjenom vidnom oštrinom, odnosno sve intenzivnijim zamagljenjem i zamućenjem.

Pogled u ovom slučaju sličan je gledanju kao kroz maglu, kako na blizinu tako i na daljinu, a ponekada se može javiti i dupliranje slike na jednom oku.

Kada treba da se obratite lekaru?

Obraćanje lekaru oftalmologu potrebno je uvek kada osetite neke promene u vidu. Zakazivanjem pregleda u bilo kojoj državnoj ili privatnoj ordinaciji je danas lako, a reagovanje na veme može sprečiti dalju eskalaciju i komplikaciju problema.

Osim onih simptoma koji mogu trajati neko vreme bez intenziviranja i ometanja svakodnevnih životnih aktivnosti na neke ipak treba reagovati brže i potražiti pomoć lekara. U njih spadaju iznenadan bol u očima ili glavobolja, kao i dvostruki vid ili bljeskovi svetlosti.

Redovni pregledi oftalmologa mogu pomoći u ranom otkrivanju katarakte i drugih problema, a u skladu sa vašim stanjem lekar će vas savetovati na koliko je potrebno obavljati kontrolne preglede.

Potrebna je dobra oftalmološka dijagnostika – pregled očnog dna, oštrina vida, očni pritisak

Pred operaciju katarakte obavezano je uraditi oftalmološku dijagnostiku i osnovni internistički pregled. O tome će vas informisati vaš lekar i uputiti na sve što je potrebno da uradite u sklopu pripreme za intervenciju.

Ovo je negde i logičan sled okolnosti uzimajući u obzir da dijagnozi prethodni neka analiza i dijagnostički pregledi. Kompletan pregled u ovom smislu obuhvata niz testova koji imaju za cilj da daju procenu stanja sistema vida. Njime su pre svega obuhvaćeni anamnestički podaci o licu koje se pregleda i medicinskoj istoriji kao i ranijeg lečenja i hroničnih bolesti.

Za tim sledi merenje oštrine vida kojom se određuje da li je potrebna neka korekcija, odnosno da li je potrebno da nosite naočare. Kao i da li je i na koliko potrebno obavljati kontrolne preglede u vezi sa tim.

Uz korišćenje kapi za širenje zenica omogućava se precizno merenje očnog pritiska koje predstavlja važan segment.

Pregled očnog dna još jedan je u nizu testova koji omogućava uvid u stanje krvnih sudova, žute mrlje i periferije mrežnačke. Posebno je značajan kod pacijenata oblelih kod dijabetesa kod kojih postoji i povećan rizik od pojave katarakte. Pregled očnog dna je potpuno bezbolan, uglavnom uz širenje zenica i traje kratko, a daje značajne rezultate.

Ova bolest se uglavnom razvija na oba oka istovremeno, ali ne uvek istom brzinom.

Znaci koji ukazuju da je operacija neophodna

Onda kada dolazi do značajnih promena u tkivu koje čini očno sočivo koje utiče na zamućenost vida toliko da to ometa normalno svakodnevno funkcionisanje i hod jasno je da je potrebna operacija katarakte.

Ipak procenu o tome donosi vaš izabrani lekar oftalmolog zajedno sa vama. Nisu sva stanja indikovana automatski za operaciju katarakte.

Ali najjasniji znak da je vreme da se podvrgnete ovom zahvatu jeste da ova bolest toliko utiče na kvalitet vašeg života da ometa vašu sposobnost za obavljanjem nekih standaradnih životnih aktivnosti, da vas ometa u vožnji ili čitanju.

Zato je potrebno svrsishodnost operacije katarakte gledati i procinjivati u svakom pojedinačnom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA