Smanjiti sivu zonu kod prijave radnika i isplate plata

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović i predstavnici republičkog Saveza sindikata ukazali su na potrebu nastavka aktivnosti na smanjenju sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata kroz provođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove.

Smanjiti sivu zonu kod prijave radnika i isplate plata
FOTO: Srna

Na sastanku je ocijenjeno je da treba stimulisati određene sektore u privredi koji su u proteklom periodu iskazali manju zainteresovanost za ovaj vid subvencija, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mitrović je upoznao predstavnike Saveza sindikata sa efektima dodjele podsticaja privrednim subjektima koji su povećali plate radnicima, ističući da je po osnovu ove vrste podsticaja do sada odobreno više od 45,5 miliona KM, koji su najvećim dijelom, 18,5 miliona KM, isplaćeni u oblasti prerađivačke industrije.

On je naveo da je dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja ukazala na pozitivna kretanja kada je riječ o povećanju plata radnika, kao i povećanju broja zaposlenih radnika.

Ministar je naglasio da će realizacijom aktivnosti u 2023. godini biti nastavljen kontinuitet u unapređivanju poslovnog okruženja i poboljšanju položaja radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sagovornici su razmatrali aktivnosti Ministarstva privrede i preduzetništva i Saveza sindikata, analizirali pregovore koji se vode o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, a jedna od tema sastanka bila je realizacija Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godine.

Predstavnici Sindikata izložili su svoje preporuke i prijedloge mjera za unapređenje koje će doprinijeti poboljšanju položaja radnika i pojedinim oblastima u privredi koje je potrebno dodatno ojačati.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je resorno ministarstvo važan partner s obzirom na to da su članice Saveza granski sindikati koji ujedno pripadaju realnom sektoru.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra, dok su u delegaciji Saveza sindikata bili potpredsjednik Saveza sindikata Danko Ružičić, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović i generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA