Kako do bebe ako imate loš spermogram

Nakon neuspelih pokušaja dobijanja potomstva, parovi se najčešće javljaju lekaru kako bi proverili da li postoje određeni zdravstveni problemi koji ih sprečavaju u začeću. U gotovo 40% slučajeva, izvor neplodnosti jednog para dolazi sa muške strane. Jedan od najčešćih uzroka toga je loš kvalitet sperme. Iako ovo nužno ne mora značiti da je začeće nemoguće, postoje različite alternativne opcije koje će vam omogućiti da dobijete potomstvo.

Kako do bebe ako imate loš spermogram

Zašto dolazi do loših rezultata spermograma?

Postoji više razloga zbog kojih se javlja smanjena plodnost ili njeno potpuno odsustvo kod muškaraca. Prvi korak u postavljanju dijagnoze je analiza uzorka sperme muškarca. Kada govorimo o lošem spermogramu, podrazumeva se nezadovoljavajući broj i izgled, odnosno morfologija sperme. To znači da svojim izgledom, spermatozoidi ne ispunjavaju kriterijume koji su potrebni da bi se jajna ćelija oplodila. Zatim, problem može biti i u nedovoljnom broju spermatozoida i njihovoj lošoj pokretljivosti.

Ono što utiče na loš spermogram najčešće su fiziološki problemi, kao što su hormonski poremećaji, oštećenje testisa, problemi sa prostatom, i generalnim poremećajem imunog sistema. Pored toga, i sam način života može diktirati kvalitet vaše sperme. Od korišćenja duvana i alkohola, preko stresa, pa sve do uske odeće i čak preteranog vežbanja.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Da li se spermogram može poboljšati?

Ukoliko se radi o samo smanjenoj plodnosti kod muškarca, moguće je tretirati je, kako bi se uzroci otklonili. Pored terapije koju će vam lekar prepisati, odgovornost leži i na vama i menjanju vaših životnih navika. Koraci deluju jednostavno, ali iziskuju određena odricanja i vreme. 

Ukoliko ste, na prvom mestu, konzument cigareta i alkohola, ovih loših navika moraćete da se odreknete ukoliko želite da poboljšate spermogram. Ne samo da će ovo poboljšati kvalitet sperme, već će generalno uticati na poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja. Nakon toga, na red dolazi regulisanje ishrane, koje podrazumeva izbacivanje namirnica koje sadrže gluten. Unošenje svežih namirnica kao što su voće i povrće, znatno ćete povećati svoje šanse za dobijanjem potomstva. Na kraju, kretanje i umerena fizička aktivnost biće od velike pomoći u vašem cilju. Veoma je jednostavno, fizička aktivnost utiče na oslobađanje testosterona, koji je više nego potreban za poboljšanje kvaliteta sperme.

Intracitoplazmatska injekcija sperme - ICSI

Ukoliko je loša morfologija sperme glavni problem začeća, rešenje postoji. Pacijenti se u tom slučaju najčešće opredeljuju za tip asistirane reprodukcije (VTO - vantelesne oplodnje), primenom intracitoplazmatske injekcija sperme, odnosno ICSI metode. Ovaj način oplodnje garantuje da ćete i uprkos oštećenom kvalitetu sperme, uspeti da dobijete genetski svoje dete. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj proces sastoji se iz uzimanja uzorka sperme, iz kog se izvlače spermatozoidi koji imaju zadovoljavajuću morfologiju za oplodnju. To znači da se biraju oni spermatozoidi koji mogu obezbediti oplodnju jajne ćelije. Nakon toga, uzorak sperme se na klinici direktno ubrizgava u jajnu ćeliju. Ovaj metod pogodan je za mlađe parove, gde kod žena koje imaju ispod 35 godina, procenat uspešnosti ovih programa ide i do 56%. Naravno, procenat uspešnosti može varirati i zavisiti, ne samo od muškarca, već i od samog stanja i odgovora jajne ćelije na postupak.

Opredelite se za VTO

Ukoliko se, ipak, radi o uzroku neplodnosti na koji se ne može uticati nekom od zdravstveno predloženih terapija, rešenje koje se preporučuje je vantelesna oplodnja sa donacijom sperme. Sve veći broj parova odlučuje se za ovaj metod začeća, čiji su rezulatati uspešnosti više nego zadovoljavajući. 

Ovaj tip vantelesne oplodnje vrši se sa zdravom doniranom spermom. Ukoliko vaša partnerka ima normalnu rezervu jajnih ćelija i kod nje ne postoje zdravstvene smetnje koje bi omele postupak oplodnje, ovaj tip VTO je idealno rešenje za vas. Sperma koja se u ovom slučaju koristi može biti od anonimnog ili poznatog donora (mogućnost ovog postupka varira od klinike do klinike). Ukoliko se odlučite za anonimnog donora, i dalje imate mogućnost da odabir vršite prema određenim fizičkim karakteristikama, genetskom materijalu ili, u nekim slučajevima, prema obrazovanju donora. 

VTO sa doniranom spermom može se obaviti u klinikama neke od evropskih država koje dozvoljavaju ove vrste postupaka. Neke od zemalja u kojima je moguće obaviti VTO su Češka, Slovačka, Severni Kipar, Grčka, a cene se kreću od 2.500 do 5.000 evra, u zavisnosti od uslova kao i tipa donora za kog se odlučite.

Loš spermogram ne mora predstavljati nerešivu prepreku u stvaranju potomstva. Uz pomoć agencije link4MED u saradnji sa međunarodnim stručnjacima iz oblasti vantelesne oplodnje, možete realizovati program koji je prilagođen vašem zdravstvenom stanju i potrebama. 

Ovi koordinatori za vantelesnu oplodnju biće uz vas tokom čitavog procesa pripreme i realizacije programa i pomoći će vam da najjednostavniji način dođete do vaše bebe. 

Ono što je na vama da uradite je da ih na vreme kontaktirate, i uz savet nekoliko vrsnih lekara dođete do rešenja problema lošeg spermograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA