Episkop Fotije molitveno sa vjernicima proslavio krsnu slavu: Pozvao vjernike da se mole za Kosovo da ostane srpsko

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je vjernike da se mole za raspeto Kosovo da ostane srpsko.

Episkop Fotije molitveno sa vjernicima proslavio krsnu slavu: Pozvao vjernike da se mole za Kosovo da ostane srpsko

"Kosovo je oduvijek naše, tamo je srce naše, sve naše svetinje, tamo smo mi i naši temelji. Mi smo jedno biće i jedan narod i jedan krst svetosavski nosimo do dana današnjeg, a samo ćemo ga zajedno iznijeti sa svojim svetiteljima", rekao je vladika Fotije danas u hramu Svetog Đorđa u Bijeljini.
Nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio sa episkopima gornjokarlovačkim Gerasimom, osečkopoljskim Heruvimom i šabačkim Jerotejem, vladika zvorničko-tuzlanski je proslavio svoju krsnu slavu Časne Verige Svetog apostola Petra, zajedno sa vjernicima lomeći slavski kolač.
Krsnoj slavi episkopa Fotija molitveno su prisustvovali i episkopi valjevski Isihije i mohački Damaskin, vikar episkopa bačkog Irineja, kao i umirovljeni episkopi Vasilije i Konstantin. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Episkop Gerasim čestitao je episkopu Fotiju krsnu slavu i poželio da ga Gospod molitvama Svetog apostola Petra osnaži i ukrijepi u njegovoj službi onako kako dolikuje arhijereju Božijem koji vodi narod.

"Vremena nisu laka i jednostavna, ali nikada i nismo tražili jednostavno i lako, nego da nas Gospod blagoslovi da prođemo kroz sve teškoće i da kao pobjednici izađemo pred lice NJegovo, a to možemo uz pomoć Božiju, blagodaću i molitvama svih svetih i Svetog apostola Petra", rekao je vladika Gerasim.

Zajedno sa brojnim vjernicima molitvenom skupu prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je episkopu Fotiju čestitao krsnu slavu u ime podmajevičana i poželio mu dobro zdravlje mir i sreću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Perić je za vladiku Fotija rekao da je dao pečat ne samo duhovnom životu, već i svakolikom drugom progresu, vodeći narod na najbolji mogući način kao arhijerej, ličnost, intelektualac i duhovnik koji je radost i ponos naroda i Eparhije zvorničko-tuzlanske.

"Malo ko kao vladika Fotije zna i osjeća sve muke, nevolje, potrebe, ali i puteve izlaska iz svakog ćorsokaka za Srbe u rasejanju, regionu, ovdje kod nas i u našoj matici. Vladika nas uči ljubavlju kako da budemo na najbolji mogući način sabrani, tako da naš kulturni, duhovni i jezički prostor niko ne može da omeđi, unizi i ponizi", rekao je Perić, koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Nakon liturgije vladika Fotije upriličio je svečani ručak za monaštvo, sveštenstvo, društevene i političke radnike regije Semberije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA