Prednosti ulaganja u nekretninu na crnogorskom primorju

Ulaganje u nekretnine je uvijek dobra ideja, međutim, da li isto važi i kada se radi o ulaganju u nekretninu na moru?

Prednosti ulaganja u nekretninu na crnogorskom primorju

Crnogorsko primorje je iz sezone u sezonu sve popularnija turistička destinacija. Obiluje manjim, porodičnim mjestima, ali i luksuznim atrakcijama koje privlače sve više svjetski poznatih imena svakog ljeta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stoga, brojne su prednosti ulaganja u nekretninu na crnogorskom primorju. U nastavku teksta pročitajte neke od glavnih benefita ukoliko se odlučite na ovaj korak.

#1 Mogućnost neograničenog boravka na moru

Nekretnine na moru, pored mnoštvo drugih prednosti, imaju i ovu koja je na prvom mjestu. Pružaju vam mogućnost neograničenog boravka na moru tokom cijele godine, kada i koliko god vama odgovara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

To znači da nećete zavisiti od turističkih aranžmana tokom sezone, koji umiju da budu poprilično skupi. Uz svoju nekretninu, moći ćete da provodite koliko god vremena želite kraj mora, bilo da se radi o zimskom ili ljetnjem periodu.

Lakše ćete isplanirati svoje ljetovanje, odabrati datume koji vama odgovaraju i nećete biti uslovljeni slobodnim terminima ili cijenama, koje svake godine rastu sve više.

Pored popularne ljetnje sezonem moći ćete da boravite na moru i u mjesecima kada je posjećenost manja, u mjesecima van sezone. To znači da ćete imati više mira i opcija za duge šetnje i razgledanje, bez nerviranja zbog velike gužve.

#2 Izvor dodatnih prihoda

Vaša nekretnina na moru može biti odličan izvor dodatnih prihoda, posebno ukoliko se nalazi na nekom od traženih turističkih lokaliteta. Takvi su, zasigurno, Porto Montenegro, Budva, Kotor, Porto Novi, Sveti Stefan, Pržno i Perast.

Ova mjesta su posebno posjećena tokom čitave ljetnje sezone i nerijetko vrve od turista koji dolaze iz cijelog svijeta. Međutim, veliki broj turista posjećuje Crnu Goru i tokom zimske sezone, posebno za novogodišnje praznike.

Iako je veliki broj hotela prisutan u svakom primorskom mjestu, sve više ih zamjenjuju opcije iznajmljivanja privatnih stanova ili apartmana. Razlog za to je što ljudi više vole privatnost i slobodu koje tu imaju.

Imajući u vidu da turisti najčešće iznajmljuju apartmane na period od 7 i više dana, ovo je idealna prilika da svoju nekretninu stavite na oglas i pripremite se za lavinu dolazećih upita.

Čini se da se najviše isplati izdavati stan na dan, jer je ovo opcija koja odgovara najvećem broju turista, a ujedno vama donosi stabilne dodatne prihode.

Pri određivanju cijene noćenja, uzmite nekoliko faktora u obzir:

●        grad u kome se nalazi - kako smo već objasnili, mjesto u kom se nekretnina nalazi će najpre uticati na njegovu cijenu, pa će tako noćenje u Budvi uvijek biti višestruko skuplje od noćenja u Baru;

●        lokacija u gradu - kako najveći broj turista zahtjeva da su im smještaji što bliže plažama i moru, tako će udaljenost od istih diktirati i visinu cijene;

●        veličina smještaja - u zavisnosti od toga da li se radi o garsonjeri ili o stanu sa većim brojem spavaćih soba i prostorija, formirajte i odgovarajuću cijenu;

●        opremljenost stana - ukoliko ste više novca uložili u opremanje stana - možete ga izdati za veći iznos novca;

●        period izdvanja - cijene smještaja svakako nisu iste tokom cijele godine, pa tako neće biti iste tokom ljetnje sezone i ostalih mjeseci u godini.

#3 Finansijska sigurnost

Ulaganje u nekretninu na crnogorskom primorju će vam pružiti i finansijsku sigurnost. Razlog tome je što je bez obzira na stanje cijena nekretnina na tržištu, popularne primorske lokacije će uvijek biti stabilne na tržištu, te je kupovina nekretnina sigurna i u vrijeme krize.

Istorijski podaci su pokazali da vrijednost nekretnina na moru neometano raste, uprkos brojnim padovima i nestabilnim tržištima.

Crna Gora je jedna od zemalja koja na različite načine podstiče strane investicije, kupovinu nekretnina i obezbjeđuje dodatne pogodnosti svima koji se odluče na ovaj korak.

Troškovi posjedovanja nekretnine na crnogorskom primorju

Iako ima brojne benefite, posedovanje nekretnine na crnogorskom primorju sa sobom nosi i određene troškove. U nastavku pročitajte više o tome.

Papirologija koja je potrebna za kupovinu stana definitivno ne predstavlja veliki problem, jer je za formiranje vlasništva nad nekretninom dovoljno da imate samo pasoš.

Agencijske usluge variraju, ali se uglavnom kreću do 3% od ukupnog iznosa kupoprodajnog ugovora.

Taksa registracije ugovora o vlasništvu se kreće u rasponu od 100 do 300 evra, s tim da ukoliko postoji potreba za angažovanjem advokata, koštaće oko 300 evra.

Porezi za ovu proceduru iznose 3%, a troškovi za registraciju pogodbe i sređivanje dokumentacije u opštinskom sudu i katastru iznose oko 100 evra.

Stoga, iako investiranje u nekretninu na crnogorskom primorju jeste veliki izdatak u prvi mah, ovo je sigurna opcija dugoročne štednje novca i izvor dodatnih prihoda tokom cijele godine. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste dobili sve neophone informacije o prednostima posjedovanja ovakve nekretnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA