Ukupno slučajeva
527 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Oko za oko

Iranka Amene Bahrami (32) imala je priliku da danas u podne u Teheranu izvrši sudsku presudu, kakva je nam je poznata iz Starog zaveta: Oko za oko – zub za zub. Amene je oslepela muškarca, koji je pre šest godina isto učinio njoj. Dvadeset kapi kiseline u levo, 20 u desno oko.

Zanimljivosti

Amene i Madžid su se upoznali 2004. godine, kao studenti Univerziteta u Teheranu. On ju je zaprosio, ali ga ona nije htela. Odbačen i uvređen, polio ju je kiselinom, spalivši joj kapke, očne jabučice, usne, jezik, leđa, ruke i šake. Od tada je Amene slepa i zauvek unakažena. Operisana je 19 puta.

"Uskoro će mi lekari doterati levi kapak", kaže ona. "Dobiću i obrve i trepavice, ali nikada više neću progledati." Uoči izvršenja presude, Amene je rekla: "Veoma sam srećna. "Posle šest godina pravda će najzad biti zadovoljena. Svaki dan sam vežbala, jer i sama sebi moram da stavljam kapi."

Madžid je pre šest godina osuđen na kaznu zatvora, a Amene je dobila odštetu od 20.000 evra. Međutim, ona nije htela novac, htela je njegove oči. Sud je ocenio da je to dobra ideja, jer ima "zastrašujući efekat".

"Danas su Madžidovi roditelji razgovarali telefonom sa mojim roditeljima", ispričala je juče Amene. "Njegova majka je molila da se smilujem, da ne diram njegove oči. Rekla je da će me on zauvek izdržavati. Ali sada je kasno. Ne treba mi njegovo izvinjenje", ispričala je Amene.

Svima koji je osuđuju za varvarstvo, Amene odgovara: "Za koliko novca biste se menjali sa mnom? Za koliko biste prodali svoje oči?". Mnogi su joj pretili. "Policija me je upozorila da ne izlazim sama na ulicu. Rekli su mi da čuvam svoju porodicu", kaže ona.