Četbot MIA uslužila 80.000 građana i poštedela ih odlaska na šalter

Prvi četbot lokalnih samouprava u Srbiji i Bosni i Hercegovini baziran na veštačkoj inteligenciji omogućio je da gotovo 80.000 građana Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dođe do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave. Sa četbotom su obavili 142.000 konverzacija za nešto više od godinu dana.

Četbot MIA uslužila 80.000 građana i poštedela ih odlaska na šalter

Digitalna asistentkinja MIA (Municipal Intelligent Asistent) pruža brže odgovore i štedi vreme i novac građanima, zbog čega bi i druge državne i lokalne službe trebalo da uvedu četbotove u rad svoje uprave, zaključak je projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, koji su sproveli GIZ i kompanija Saga, u saradnji sa NALED-om i PKRS, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

MIA je lansirana u oktobru 2021. kada je počela da pomaže građanima Bijeljine da brzo i lako saznaju šta im je potrebno od dokumentacije za upis u matičnu knjigu venčanih ili kako da registruju preduzetničku delatnost, a osnovci, srednjoškolci i studenti su se mogli raspitati o uslovima za stipendiranje. Istovremeno, MIA u Laktašima pruža informacije šta je sve potrebno od dokumentacije za zaključenje braka, registrovanje preduzetničke radnje i dodelu stipendija za studente prve godine fakulteta i učenike srednjih škola. Oba grada su otpočetka na raspolaganju imala i informacije o radnom vremenu gradskih organa, telefonima, kao i aktuelnim dešavanjima.

Na početku MIA je bila samo pružalac važnih informacija. To se polako menja u oktobru 2022. kada su u sve četiri lokalne samouprave, građani po prvi put dobili mogućnost putem četbota da poruče izvode iz matičnih knjiga i knjiga državljana, koji im stižu na kućnu adresu, kao i da prijave komunalni problem. Nakon toga broj konverzacija i korisnika porastao je 10 puta. Kao omiljena usluga pokazala se prijava komunalnih problema, sa 298 prijava u tri meseca, a u istom periodu podnet je i 181 zahtev za izdavanje izvoda ili uverenja.

U završnici projekta, najnovije informacije koje je MIA krenula da pruža u Bijeljini vezane su za administrativni postupak subvencija roditeljima i starateljima za novorođeno dijete i uslovima za poslovanje i investicionim potencijalima grada. Takođe, fizička i pravna lica u Laktašima mogu putem četbota da provere svoja dugovanja prema Gradskoj upravi po osnovu komunalne naknade, naknade za isticanje reklamnih poruka i naknade za zakup javnih površina, kao i dobiju tražene informacije o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli i lokacijskim uslovima.

Najveća prednost četbota je njegova dostupnost građanima 24 sata, sedam dana u nedelji, kroz poznate kanale komunikacije - Viber, Facebook i portale gradskih uprava, bez potrebe za dodatnim odlascima na više šaltera da bi se završile procedure. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, četbot stalno unapređuje svoja znanja, svaka konverzacija se pamti i koristi za treniranje boljih odgovora. U stanju je da paralelno vodi stotine konverzacija, tako da je istovremeno dostupan za sve građane.

Prihodi globalnog tržišta četbotova do 2027. premašiće 450 miliona dolara što će predstavljati desetostruki rast u periodu od 10 godina, a o njihovom značaju govori i podatak da su od izbijanja pandemije korona virusa najbrže rastući kanal komunikacije kompanija sa potrošačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA