Vještačka inteligencija: ChatGPT radi domaće zadatke

Softver koji koristi vještačku inteligenciju ChatGPT piše pismene zadatke u školama i rješava domaće zadatke.

Vještačka inteligencija: ChatGPT radi domaće zadatke
FOTO: Depositphotos

"Živimo u vremenima promjena i izazova, ali siguran sam da će naš car da nas vodi kroz ova teška vremena.“ Ta rečenica stoji na velikom monitoru u jednoj učionici u Gimnaziji kraljice Karoline u Frankentalu na zapadu Njemačke. Nije je napisao neki savremenik cara Vilhelma II, a ni neki učenik, već program vještačke inteligencije ChatGPT.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zadatak je smislila nastavnica Karin Rajser-Mala. Čet-bot napiše govor - đaci ga analiziraju. "Cilj je da se učenici prema tome postave kritički i konstruktivno“, kaže Rajser-Mala. U sljedećem koraku, oni bi trebalo zajednički da prilagode govor tako što će ga dopuniti svojim istorijskim saznanjima. Mnogi dijelovi teksta mogu da se zamijene, kažu đaci.

Gimnazija u Frankentalu prednjači u korišćenju čet-botova. Krajem prošle godine nastavnica Rajser-Mala razgovarala je s đacima o tim programima jer je, kaže, postalo jasno da se među njima ionako širi ta digitalna inovacija. Postoji opasnost, naročito kod mlađih učenika, da isključe "sopstveno razmišljanje“ i da sadržaje jednostavno preuzimaju.

Kako bi škola trebalo da se ophodi sa šansama i rizicima koje donosi vještačka inteligencija? O tome se diskutuje već dva mjeseca, potvrđuje direktor škole Kristijan Bajer. I jasno je, kaže, da stroga zabrana nema smisla: "Moramo da se prilagodimo“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odnos prema programu ChatGPT još uvijek je veoma različit, ali neki, pa i nastavnica Rajser-Mala, u tome vide potencijal za nastavu. Nema smisla, kaže jedna učenica, da se domaći zadatak piše uz pomoć vještačke inteligencije - "Nastavnici znaju kako ja pišem“. Jedan učenik dodaje: "Zanimljivo mi je da vidim gdje su granice vještačke inteligencije i odakle čovjek mora da počne da koristi svoje sopstveno znanje“, prenosi "RTS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA