U toku procedura za izgradnju Drinskog nasipa u Semberiji

Procedura za početak izgradnje Drinskog nasipa na području Semberije je u toku i u završnoj je fazi tenderska procedura izbora izvođača radova za izgradnju prve dionice čija se vrijednost procjenjuje na 1,6 miliona evra, rečeno je Srni u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

U toku procedura za izgradnju Drinskog nasipa u Semberiji

Finansijska sredstva za izgradnju prve dionice Drinskog nasipa obezbijedila je Vlada Republike Srpske, putem kredita od Evropske investicione banke. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"U završnoj fazi su i aktivnosti rješavanja imovinskih odnosa na trasi budućih radova, što realizuje Gradska uprava Bijeljina, a početak radova može se očekivati kada budu završene navedene aktivnosti, odnosno sa početkom naredne građevinske sezone", najavljuju iz "Voda Srpske".

Vrijednost izgradnje prve dionice Drinskog nasipa od ušća rijeke Janje u Drinu do vodozahvata na kanalu Drina-Dašnica kod ustave u Janji procijenjena je na 1,6 miliona evra.

Iz "Voda Srpske" navode da će konačna vrijednost radova na ovoj dionici biti utvrđena u ugovoru sa izabranim izvođačem radova koji bude najpovoljniji ponuđač.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dužina prve dionice na kojoj će se graditi Drinski nasip, od ušća rijeke Janje u Drinu do vodozahvata na kanalu Drina – Dašnica kod ustave u Janji iznosi 2.819,80 metara.

Nasip će biti izgrađen od zemljanog materijala, širina krune nasipa biće šest metara, nagiba kosina sa unutrašnje i vanjske strane 1:2,50, a po kruni nasipa biće položena servisna saobraćajnica širine trake šest metara.

Na pojedinim dionicama u ukupnoj dužini od 400 metara, umjesto zemljanog materijala biće izgrađen parapetni zid od armiranog betona. Iznad temeljne ploče parapetni zid će biti visine četiri metra i širine od pola metra.

U okviru projekta zaštite od poplava rijeke Drine u Semberiji predviđena je izgradnja Drinskog nasipa u tri faze, prva obuhvata dio od kanala Selište uzvodno do Pavlović mosta, odnosno glavnog puta Bijeljina-Badovinci, u dužini od 9,95 kilometara.

Faza dva obuhvata srednji dio nasipa u dužini od 16,133 kilometra, od glavnog puta Bijeljina-Badovinci do kanala Drina-Dašnica.

Treća faza obuhvata dio od kanala Drina-Dašnica, uzvodno do naselja Glavičice, u dužini od 7,86 kilometara.

Iz "Voda Srpske" navode da se izgradnjom Drinskog nasipa na području Semberije obezbjeđuje sljedeći stepen zaštite.

Dio priobalja rijeke Drine od ušća kanala Selište pa uzvodno do rijeke Brezovice štiti se od stogodišnjih velikih voda rijeke Drine, sa nadvišenjem zaštitnog nasipa u visini od jedan metar.

Dio prioblja rijeke Drine od ušća rijeke Brezovice, pa uzvodno do naselja Glavičice, gdje nema urbanističkih sadržaja ni individualnih stambenih objekata, probalje se štiti od dvadesetogodišnjih velikih voda rijeke Drine, sa nadvišenjem zaštitnih objekata u visini od 0,60 metara.

Odgovarajući na pitanja Srne, iz "Voda Srpske" podsjećaju da je izgradnja Drinskog nasipa u Semberiji trebalo da počne još prije nekoliko godina, kada je Vlada Republike Srpske bila obezbijedila finansijska sredstva putem kredita Svjetske banke, ali tada nije moglo da se pristupi izgradnji nasipa zbog nemogućnosti rješavanja svih imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela na projektovanoj trasi nasipa, što je bila obaveza lokalne zajednice.

"Vlada Republike Srpske sada je obezbijedila novi način finansiranja izgradnje Drinskog nasipa, putem kredita Evropske investicione banke i izgradnja prve dionice Drinskog nasipa u Semberiji sada je izvjesna", ističu iz "Voda Srpske".

Izgradnja Drinskog nasipa na području Semberije jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Republike Srpske i Javne ustanove "Vode Srpske", jer tek sa izgradnjom Drinskog nasipa može se postići potpuna zaštita Semberije od velikih voda rijeke Drine, napomenuli su iz ove javne ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA