Najskuplji kvadrat u Srbiji u Beogradu na vodi, cijena veća od 10.000 evra

Prema izvještaju Republičkog geodetskog zavoda Srbije o prodatim nepokretnostima u posljednjem kvartalu 2022, najskuplji kvadrat i dalje je u Beogradu na vodi.

Najskuplji kvadrat u Srbiji u Beogradu na vodi, cijena veća od 10.000 evra
FOTO: Depositphotos

Kvadrat u Beogradu na vodi prodat je po cijeni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 kvadrata plaćen 2.469.888 evra, naveo je Republički geodetski zavod. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tržište nepokretnosti u Srbiji tokom posljednjih nekoliko godina pokazuje konstantan rast, što se ogleda u većoj potražnji za stanovima, poslovnim prostorima i zemljištem, navodi RGZ.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila je 2,3 milijarde evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Grad Beograd je zabilježio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najveći udio ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine.

– S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cijene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrijednost tržišta mjerena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 odsto međugodišnje (12 odsto u trećem kvartalu 2022)“, navodi RGZ.

Kada je riječ o načinu plaćanja, devet odsto svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za četiri odsto manje u odnosu na prethodni period.

– Iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi – ukupno 21 odsto – naveo je RGZ.

Ostali rekorderi po cijeni

Najskuplja kuća u Srbiji prodata je na Savskom vencu za dva miliona evra.

Kada je riječ o najskupljem kvadratu poslovnog prostora, on je prometovan na beogradskoj opštini Stari grad za 18.253 evra, površine 63 kvadrata, dok je najviša ugovorna cijena poslovnog prostora od 2.801.121 evra ostvarena je na Paliluli, površine 10.586 kvadrata.

Najskuplje garažno mjesto po ceni od 58.400 evra prodato je na lokaciji Beograd na vodi.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je na opštini Stara Pazova, u Starim Banovcima, po cijeni od 18 evra po kvadratu. Riječ je o parceli površine 2,6 hektara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine prometovano je u Novom Bečeju po cijeni od 605.000 evra za 50,2 hektara, piše N1info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA