Nije samo plata: Evo šta je građanima BiH jako važno prilikom prihvatanja ili odbijanja posla

  • BiH
  • 01. Feb 2023.

Nakon plate, u prihvatanju ili odbijanju posla za građane BiH presudnu ulogu igra to da li mogu da uspostave ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Nije samo plata: Evo šta je građanima BiH jako važno prilikom prihvatanja ili odbijanja posla
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RAS SRBIJA

To je pokazalo istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je sproveo sportal MojPosao.ba u partnerstvu sa globalnom mrežom portala The Network I Boston Consulting Group, a u kojem su navedeni ključni razlozi zbog kojih bi ljudi najčešće odbili ponudu za posao ili odustali od nekog poslodavca. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tako, u BiH čak 35 odsto ispitanika navelo da im je u ovom pogledu, osim finansijske kompenzacije, izuzetno bitan balans između privatnog i poslovnog života, saopšteno je na portalu MojPosao.ba.

Istraživanje se temelji na anketi od 90.547 ispitanika iz 160 zemalja, a otkriva šta kandidati za posao žele da poslodavci znaju. 

„Tržište rada je i dalje nestabilno, pa tako 42 odsto kandidata otkriva da traži aktivno posao u novoj kompaniji, u BiH čak 56 odsto njih. Kandidati iz BiH koji ne traže aktivno posao, naveli su da bi im pažnju o poslu mogao privući lični kontakt iz njihove poslovne mreže, preporuka prijatelja ili kontaktiranje od strane portala/platformi za zapošljavanje gdje su registrovani. Najčešće stvari koje gledaju u tekstu oglasa za radno mjesto su: plata, ako je dostupna informacija, onda sadržaj, odnosno  opis posla, te vještine i iskustvo koje je potrebno. Odmah potom nalazi se i ‘remote’ opcija rada koja je i kandidatima u BiH itekako važna“, navodi se u istraživanju.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Da bi definitivno odbili poslovnu ponudu, oni koji u BiH traže posao naveli su sljedeće najčešće razloge: loše iskustvo u procesu zapošljavanja, na primjer diskriminirajuća pitanja, loš pristup regrutera, neprofesionalan selekcijski proces, odnosno neorganizovanost, sporost u pružanju povratnih informacija, te manjak fleksibilnosti u ponuđenoj opciji ponude – radno vrijeme, finansijski paket…

„Veća plata i karijerni napredak mogu biti dovoljni da privuku kandidate, ali ono što dugoročno traže je dobar balans i fleksibilnost između poslovnog i privatnog života. Ovo može uključivati mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vrijeme, te imati pristup različitim uslugama podrške porodici“, navodi se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA