Upisnu politiku u školama prilagoditi tržištu rada

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otvoreno za sve kvalitetne prijedloge koji se odnose na razvoj dualnog obrazovanja i usklađivanje sa razvojnim i potrebama na tržištu rada, izjavila je danas resorni ministar Željka Stojičić.

Upisnu politiku u školama prilagoditi tržištu rada

Stojičićeva je najavila da će se pristupiti donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Stojičićeva je u Banjaluci razgovarala sa predsjednikom Privredne komore Perom Ćorićem o dosadašnjoj saradnji u oblasti razvoja srednjeg stručnog obrazovanja i dualnog obrazovanja, prilagođavanju potrebama na tržištu rada i principima na kojima će se zasnivati ovogodišnja upisna politika u srednje škole.

Sagovornici su konstatovali da je tržište rada neizvijesno i da je teško napraviti procjenu neophodnog broja radnika u narednom periodu, ali i da je u proteklom periodu obučeno oko 130 mentora u 82 poslovna subjekta koji će pratiti rad učenika u toku obavljanja praktične nastave.

Stojičićeva je napomenula da je Ministarstvo uvažavalo mišljenja poslovne zajednice i da su na osnovu njihovih prijedloga i potreba na tržištu rada određena zanimanja definisana kao deficitarna, a da je Vlada Republike Srpske promovisala i stipendirala upis učenika u navedena zanimanja.

"Na kraju aktuelne školske godine školovanje završava prva generacija učenika koji su upisani u deficitarna zanimanja, a poslovna zajednica će imati priliku da zaposli učenike koji su svoje znanje sticali ne samo u školi već i u okviru praktične nastave kod poslodavaca", navela je Stojičićeva.

Ćorić je naveo da je obučavanje mentora koji prate rad učenika na praktičnoj nastavi kod poslodavaca usmjereno prema kvalitetu.

Tokom sastanka istaknut je značaj koji imaju koordinatori praktične nastave u školama kao kontakt tačka između učenika, roditelja, škole i poslodavca.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

Umjereno oblačno
 • 23:00

  Umjereno oblačno
  16°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  15°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  14°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

188 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

357 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 29. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI