PDV plaćaju i strani prevoznici: Novo pravilo UIO BIH od Nove godine

  • BiH
  • 04. Feb 2023.

Strani prevoznici putnika u Bosni i Hercegovini od Nove godine plaćaju porez na dodatu vrijednost i do sada je po tom osnovu uplaćeno 162.229 KM.

PDV plaćaju i strani prevoznici: Novo pravilo UIO BIH od Nove godine
FOTO: SERBIA INFO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ova informacija potvrđena je za Srpskainfo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, u kojoj kažu da je ovo regulisano Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV koji je stupio na snagu 27. jula prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U UIO BiH kažu da su im se žalili domaći prevoznici zbog neravnopravnog položaja.

– Potreba za izmjenu navedenog člana je proistekla iz činjenice da domaći prevoznici obračunavaju i plaćaju PDV na prevoz putnika u BiH, a da se to ne odnosi na strane prevoznike. To nesumnjivo dovodi do neravnopravnog položaja domaćih prevoznika u odnosu na strane. Cilj ove izmjene je decidno propisivanje obaveze i načina obračuna, kao i plaćanja PDV stranim prevoznicima za usluge prevoza putnika preko teritorije BiH. Prvo, jer strani prevoznici nisu obračunavali i plaćali PDV po ovom osnovu, i na taj način domaći prevoznici nemaju jednak poreski tretman u odnosu na strane prevoznike, kao i činjenicu da domaći prevoznici plaćaju PDV za prevoz izvršen u drugim državama – objašnjavaju u UIO BIH.

Osim navedenog, kako kažu, potrebno je uzeti u obzir prihod budžeta BiH, koji je dosadašnjim načinom obračuna PDV umanjen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Analizom propisa zemalja iz okruženja i zemalja Evropske unije proizlazi da se u većini zemalja oporezuje usluga prevoza putnika srazmjerno pređenim kilometrima, odnosno da postoji obaveza plaćanja PDV na usluge prevoza bez obzira ko ih je izvršio, dakle i strani prevoznici putnika – napominju iz UIO BIH.

Pravilnikom je propisano da poresku osnovicu za usluge prevoza putnika izvršene vozilom za prevoz putnika (autobus, minibus i drugo vozilo licencirano za prevoz putnika) čini onaj dio od ukupne vrijednosti usluge koji se srazmjerno broju kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH oporezuje u BiH. Poreska osnovica ne može biti niža od prosječne naknade koju čini prosječan iznos vrijednosti po putniku i po jednom kilometru od 0,10 konvertibilnih maraka pomnožen sa brojem putnika koji putuju i brojem kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA