4. februar – Svjetski dan borbe protiv raka

Na ovaj dan cilj je podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

4. februar – Svjetski dan borbe protiv raka

Od malignih neoplazmi u svijetu godišnje umire oko 9,6 miliona ljudi, te rak predstavlja drugi uzrok smrtnosti. Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti su rak pluća (1,8 miliona smrti), kolorektalni karcinom (935. 000), rak jetre (830. 000), želuca (769. 000) i dojke (685. 000). Ispitivanja su pokazala da je u svijetu oko 1/3 svih smrtnih ishoda od raka u vezi sa  5 vodećih faktora rizika (povezanih sa ponašanjem i ishranom). U pitanju su visok indeks tjelesne mase, nizak unos voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti te upotreba duvana i alkohola. Svakako i zagađenje vazduha znatno može doprinijeti pojavi i razvoju ovih bolesti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kada govorimo o dječijoj populaciji oboljeloj od neke maligne bolesti, ona  se svrstava u rijetke bolesti i 1% svjetske populacije djece obolijeva. Iako ovaj broj izgleda mali, ne smijemo zaboraviti da jedno dijete svojoj porodici ne može biti samo statistički podatak. Dijete je centar njihovog svijeta i najveća bol je suočiti se sa oboljenjem djeteta.

Stoga budimo podrška onima koji se bore sa ovom stračnom nemani. Istrajmo zajedno u toj borbi!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA