Pokrenut humanitarni broj: Crveni krst prikuplja pomoć za pogođene zemljotresom, pozivom se doniraju 2 KM

  • BiH
  • 06. Feb 2023.

Društvo Crvenog krsta BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije usljed razornog zemljotresa koji je pogodio dvije zemlje i aktiviralo humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem se doniraju dvije KM.

Pokrenut humanitarni broj: Crveni krst prikuplja pomoć za pogođene zemljotresom, pozivom se doniraju 2 KM
FOTO: YAHYA NEMAH/EPA

Pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja, saopšteno je iz Crvenog krsta BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U saopštenju se navodi da je društvo Crvenog krsta BiH zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim krstom Republike Srpske, Crvenim krstom Federacije BiH, te Crvenim krstom Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Predstavništvom turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i kancelarijama u Turskoj i Siriji.

– Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorišćene u skladištima te zbog otežanog transporta, ove dvije zemlje ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti lokalno prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju – navedeno je u saopštenju.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun društva Crvenog krsta BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka DD Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Crveni krst Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna posredstvom društva Crvenog krsta BiH otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu.

Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Društvo crvenog krsta BiH poziva i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građane BiH da se pridruže ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Prema posljednjim saopštenim podacima, broj poginulih od zemljotresa u Turskoj porastao je na 1.498, povrijeđeno je 8.533 ljudi, a uništene su 2.834 zgrade.

Zemljotres magnitude 7,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je noćas Tursku, a uslijedilo je još 120 potresa. Potres se osjetio i u Siriji, gdje je zabilježen veliki broj žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA