Ukupno slučajeva
527 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Samsung prikazao prototip novog savitljivog AMOLED ekrana

Savitljivi ekrani sa elektronskim mastilom će najverovatnije osvojiti tržište dok se ne pojave prvi upotrebljivi izvlačeći ekrani u boji koji se mogu videti u naučno fantastičnim serijama inspirisanim romanima i pričama Džina Rodenberija.

HighTech

Ipak, Samsungovi istraživači su možda na tragu važnog otkrića sa svojim savitljivim AMOLED ekranom koji se može saviti bez ikakvih posledica.

Prototip koji su dizajnirali i izradili istraživači iz Samsungovog instituta za napredne tehnologije u Južnoj Koreji, detaljno je testiran i prošao je čak 100.000 ciklusa savijanja i odvijanja.

Rezultati testiranja nisu pokazali vidljive brazde, dok je osvetljenje ekrana smanjeno samo za 6%. Sam AMOLED ekran sastoji se iz dva panela smeštena sa donje i gornje strane sloja silikonske gume.

Zaštitni sloj stakla je postavljen na „optički sendvič" kako bi sačuvao od ogrebotina i omogućio mu da bude osetljiv na dodir.

Sve komponente bile su smeštene u plastično kućište koje je savijano pod uglom od 180 stepeni.

Novi tip ekrana nije još uvek napredan kao Rodenberijeva predviđanja budućnosti, ali je sigurno na pravom putu i korak je dalje od ekrana ugrađenih u Nintendo DS i Kyocera Echo.