Samsung prikazao prototip novog savitljivog AMOLED ekrana

Savitljivi ekrani sa elektronskim mastilom će najverovatnije osvojiti tržište dok se ne pojave prvi upotrebljivi izvlačeći ekrani u boji koji se mogu videti u naučno fantastičnim serijama inspirisanim romanima i pričama Džina Rodenberija.

HighTech

Ipak, Samsungovi istraživači su možda na tragu važnog otkrića sa svojim savitljivim AMOLED ekranom koji se može saviti bez ikakvih posledica.

Prototip koji su dizajnirali i izradili istraživači iz Samsungovog instituta za napredne tehnologije u Južnoj Koreji, detaljno je testiran i prošao je čak 100.000 ciklusa savijanja i odvijanja.

Rezultati testiranja nisu pokazali vidljive brazde, dok je osvetljenje ekrana smanjeno samo za 6%. Sam AMOLED ekran sastoji se iz dva panela smeštena sa donje i gornje strane sloja silikonske gume.

Zaštitni sloj stakla je postavljen na „optički sendvič" kako bi sačuvao od ogrebotina i omogućio mu da bude osetljiv na dodir.

Sve komponente bile su smeštene u plastično kućište koje je savijano pod uglom od 180 stepeni.

Novi tip ekrana nije još uvek napredan kao Rodenberijeva predviđanja budućnosti, ali je sigurno na pravom putu i korak je dalje od ekrana ugrađenih u Nintendo DS i Kyocera Echo.