Domaćinstvo Leginovića iz Međaša: Uzgoj konja i pčelarstvo kao ljubav i hobi (FOTO)

Nadomak Bijeljine, u selu Međaši, ušuškalo se domaćinstvo Leginovića, na kojem se nalazi odgajivačnica konja. Nedaleko od porodičnog imanja, ovi vijedni ljudi u svom vlasništvu posjeduju i plac sa mnoštvom košnica pčela.

Domaćinstvo Leginovića iz Međaša: Uzgoj konja i pčelarstvo kao ljubav i hobi (FOTO)

Na samom ulazu u dvorište osjeti se vedrina i polet tradicionalnog radnog Semberca. U razgovoru sa domaćinom, Miloradom Leginovićem, ekipa portala Bijeljina Danas saznala je odakle potiče ljubav prema životinjama, koliko je bitna porodica i zajednički rad u današnjem opstanku na selu.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Ljubav prema ovim plemenitim životinjama javila se u ranom djetinjstvu, kada sam učio jahati djedovu kobilu i upravljati konjskim kolima. Međutim, glavni inicijator za nabavku prvog konja  u  našem posjedu  bila je ćerka Tijana koja nas je „ubijedila“ da treba da joj  kupimo ždrijebe.  Nakon dogovora, odlučili smo da kupimo ždrebnu kobilu i tako je sve počelo. Trenutno u štalama imamo sedam konja, sa tendencijom povećanja jer uskoro očekujemo dvije prinove.  U pogledu rase, dominira lipicanerska sa šest grla, dok je jedna kobila domaća - radna tipična za naše sembersko područje. S obzirom da sin Milan planira dodatno unaprijediti naš uzgoj konja, odlučili smo da osnujemo odgajivačnicu konja „Epona“ koju za sada predstavljamo na Instagram profilu“, započinje razgovor naš sagovornik.

 

„Redovni smo učesnici na svim manifestacijama konjičkog sporta, koje se održavaju na našem području a i šire, učestvujemo na fijakerijadama, trkama u sulkama, galopskim trkama radnih konja kao i raznim revijalnim okupljanjima, koja se organizuju u skladu sa našom Pravoslavnom tradicijom. Posvećen rad donosi uspjehe u vidu mnogih nagrada i pehara, koje ne bih mogao pojedinačno istaći, jer nam  je svaka nagrada podjednako draga. Pred nama je još mnogo izazova, što nas motiviše za dalje usavršavanje i  učenje novih vještina iz svijeta konja i konjičkog sporta,“ pojašnjava Milorad Leginović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sve je više onih koji nabavljaju konje, interesuju se i žele da se posvete ovim životinjama. Ali presudno za konjički sport, generalno za uzgoj, jeste ljubav i posvećenost. Prema riječima našeg sagovornika, svakom konju se mora pristupiti ponaosob, sa dosta pažnje i razumijevanja.

 

Između svakodnevnih obaveza na porodičnom imanju i posvećenog rada sa konjima, članovi ove vrijedne porodice iskazuju posebnu ljubav prema pčelarstvu. Kvalitet njihovih proizvoda govori u njihovo ime.

 

 „Pored konja, naša velika ljubav a ujedno i dodatno zanimanje je pčelarstvo, koje sam uz roditelje  zavolio od malih nogu. Bavimo se proizvodnjom isključivo  prirodnog meda,  a u ponudi imamo: proljetni (cvjetni), bagremov, livadski i šumski med. Redovno selimo pčele na pašu, a pored bagremovog meda koji je u našoj regiji prvoklasnog kvaliteta, istakao bih i romanijski med sa područja  Sokolačke opštine“, objašnjava Milorad Leginović.

„Sve navedene aktivnosti koje zahtijevaju mnogo truda, realizujemo zajedničkim radom i zalaganjem, jer bez podrške kompletne porodice ne bi mogli funkcionisati u ovolikom obimu poslova. Posao oko pčela zahtijeva kontinuiran rad tokom čitave godine,  dok  posao oko  pripreme  i skladištenja  hrane za konje koju proizvodimo na našem imanju, podrazumijeva naporan rad  u polju. Međutim, kada se posao radi iz ljubavi i u zajedništvu, učinjeni napori se uvijek na kraju isplate. Pčele nam to vraćaju kroz dodatne prihode, a konji kroz svoju plemenitost koja nas oplemenjuje i pričinjava jedinstven doživljaj, bez obzira da li se radi o prezanju u kočije ili jahanju u prirodi“, ističe sa posebnom emocijom naš sagovornik.

Za sam kraj, Leginović otkriva planove u budućnosti i glasno govori želje za koje gaji nadu da će se i ostvariti. Vjeruje da će u neko skorije vrijeme imati šansu da izlažu i takmiče se i van granica naše zemlje.

 „Život na selu i korištenje plodnih semberskih oranica daje nam mogućnost da radimo posao koji volimo i  u budućnosti  nastavimo sa radom i dodatnim usavršavanjem naše uzgajivačnice. Cilj je da nam uzgoj u dogledno vrijeme postane samoodrživ, bez nekih velikih ambicija za razvoj biznisa, jer smo mi ipak malo tržište i još uvijek nemamo mogućnost izvoza naših konja izvan granica BiH. U   dogledno vrijeme, ukoliko se administrativne barijere uklone, planiramo izlagati i takmičiti se u zemljama regiona i tako na najbolji način vratiti stari sjaj uzgoja kvalitetnih grla sa područja Semberije“, ističe za kraj našeg razgovora Milorad Leginović.

 

Život na selu jeste lijep i ima čar, ali traži od čovjeka dosta rada i posvećenosti, ne bi li domaćinstvo opstalo. Svi koji su spremni da rade i nesebično daruju svoje dragocijeno vrijeme, mogu očekivati pozitivne rezultate, u suprotnom, nema svrhe. U slučaju našeg domaćina, Milorada Leginovića, ključ kvalitetnog opstanka su vrijedne ruke i zajednički rad svih ukućana.

Maksimović Jovana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA