Stigao je čet bot Erni - kineski odgovor na američku veštačku inteligenciju

Kineski gigant Baidu, drugi najveći internet pretraživač na svetu, predstavio je svog dugo očekivanog čet-bota Ernija. Erni bot bi u veštačkoj inteligenciji mogao biti najjači kineski rival američkoj istraživačkoj laboratoriji OpenAI ChatGPT.

Stigao je čet bot Erni - kineski odgovor na američku veštačku inteligenciju
FOTO: twitter

Popularnost ChatGPT-a, kojeg podržava Majkrosoft, izazvala je pravi haos među kineskim tehnološkim kompanijama u nameri da razviju odgovor na epohalni američki korak u razvoju veštačke inteligencije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Baidu je preuzeo vođstvo u toj trci među kineskim kompanijama pošto je početkom prošlog meseca objavljeno da su blizu završetka radova na čet botu koji koristi svoj model učenja uz pomoć veštačke inteligencije, što podrazumeva učenje na osnovu primera, povezivanje i izvođenje zaključaka. Njegovo ime je Ernie – skraćeno za "Enhanced Representation through Knowledge Integration“.

Prezentacija Erni bota, ograničena na kratke, unapred snimljene video zapise, nije, međutim, uspela da se poklopi sa tržišnim nadama, a akcije kompanije Baidu na berzi u Hong Kongu pale su za čak 10 odsto pre nego što su se povratile.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tokom prezentacije, Robin Li, jedan od suosnivača pretraživača Baidu i izvršni direktor kompanije, pokazao je pet video snimaka Erni bota koji odgovara na pitanja o popularnom kineskom naučnofantastičnom romanu "Problem tri tela“ Lijua Cisina, piše pesmu i pravi video i sliku sa uputstvima.

"Ovo što vam danas predstavljamo je prirodan nastavak napornog rada proteklih godina“, rekao je on na prezentaciji, koju su prenosili uživo na devet platformi, uključujući Tviter, Jutjub i Weibo. Tviter i Jutjub su, inače, blokirani u Kini.

Kompanija je reklamirala svoje dugogodišnje veliko ulaganje u istraživanje i razvoj veštačke inteligencije i duboko učenje kao jedan od razloga što je u poziciji da vodi trku za razvoj kineskog odgovora na ChatGPT. Baiduovi troškovi istraživanja i razvoja u 2022. godini iznosili su 21,4 milijarde juana (3,1 milijardu dolara), što je činilo 22 odsto prihoda.

Baidu planira da iskoristi Erni bota da napravi revoluciju na svom pretraživaču, daleko najdominantnijem u Kini, kao i da ga koristi za povećanje efikasnosti u klaudu, pametnim automobilima i kućnim aparatima, kao i u svim ostalim sferama poslovanja.

Ranije ove nedelje, iz OpenAI-a su najavili još moćniji model veštačke inteligencije poznat kao GPT-4, opisujući ga kao „multimodel“, što znači da slike kao i tekstualni upiti mogu da ga podstaknu da generiše sadržaj.

Li je pozdravio GPT-4 tokom svog govora, rekavši da i ovaj najnoviji model pokazuje da je prag za ovu vrstu tehnologije veoma visok, ali je takođe upozorio da na to ne treba gledati kroz geopolitiku.

"Erni Bot nije razlog za konfrontiranje Kine i Sjedinjenih Država“, zaključio je Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA