Kako funkcionišu i koje metode koriste privatne detektivske agencije?

Klijenti koji angažuju privatnu detektivsku agenciju, često sebi postavljaju pitanje na koji način privatni detektivi dolaze do neophodnih informacija i kojim se metodama služe u pribavljanju dokaza.

Kako funkcionišu i koje metode koriste privatne detektivske agencije?

Najveća briga tiče se etičkih i moralnih principa u pribavljanju neophodnih informacija, kao i relevantnosti informacija za eventualne sudske procese. Razvoj moderne tehnologije koju koriste savremene detektivske agencije doveo je do toga da istrage budu diskretne i zakonite. Svaki profesionalni privatni detektiv držaće se moralnog i etičkog koda ponašanja i otkloniti svaku vašu sumnju u ispravnost njegovih metoda. U ovom tekstu navešćemo neke od najčešćih. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Privatna detektivska agencija je sastavljena od tima profesionalaca koji su obučeni za sve načine istrage kojima se dolazi do istine. One su licencirane, sertifikovane i uglavno sastavljene od ljudi koji su blisko povezani sa bezbedonosnim službama i milicijom. To ljudima garantuje profesionalnost i sigurnost da će se istraga sprovesti bez rizika.

ELEKTRONSKI NADZOR

Svaki dobar privatni detektiv ima na raspolaganju najmoderniju tehnoligiju kojom se mogu pratiti niz elektronskih uređaja. Uz dozvolu klijenata, oni mogu legalno pristupiti video i audio snimcima sa elektronskih uređaja. Takođe, mogu pristupiti evidenciji korporativnih telefonskih poziva i računarskih aktivnosti u pribavljanju relevantnih informacija za određeni slučaj. Ova metoda jako je korisna u zaštiti privatne imovine, praćenju aktivnosti zaposlenih i sprečavanju eventualnih poslovnih krađa ili korporativnih špijunaža.

MOBILNO ILI STATIČKO PRAĆENJE - NADZOR

Ova metoda koristi se prilikom nadzora osoba relevantnih za slučaj klijenata. Tajni nadzor ili kako se jos i naziva praćenje se može vršiti automobilom, peške i može obihvatati i praćenje van naše zemlje ukoliko je to za istragu neophodno. Prilikom korišćenja ove metode profesionalni privatni detektiv istragu obavlja sa javne površine, ni u jednom trenutku ne narušava ničije pravo na slobodu i nikada neće upotrebiti tehniku uznemiravanja ili zastrašivanja. Praćena osoba tzv. osoba od interesa nikada neće biti svesna da je pod istragom. Profesionalni privatni detektiv dužan je da obezbedi diskreciju i adekvatne veštine za ovu metodu istrage. Takođe, ova metoda korisna je i u slučaju pribavljanja dokaza o neverstvu, kao i dužnika u bekstvu sa zaostalim plaćanjima na primer. Ovom metodom pribavlja se potpuni izveštaj o kretanju osobe od interesa u kombinaciji sa fotografskim i video dokazima. Kod statičkog nadzora nadgledaju se određene lokacije relevantne za slučaj. To je obično kuća, stan, kompanija, parking i slično. Praćenje može biti dvadesetčetvoročasovno ili samo u određenom vremenskom intervalu koje je bitno za slučaj. Na ovaj način pribavljaju se izveštaji o lokaciji koji uključuju fotografije, video zapise, detalje o vozilu i osobama kao i o vremenskom rasponu određene radnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

GPS PRAĆENJE

Profesionalnim privatnim detektivima dozvoljeno je da prate vozila koristeći najsavremenije GPS uređaje. Naravno, neophodno je da vlasnik vozila ili voznog parka pristane na praćenje pomoću ove tehnologije. Ova metoda je najkorisnija u prikupljanju podataka i dokaza u slučajevima sumnje na zloupotrbu voznog parka, neadekvatnog rada na poslu i korporativnih sabotaža.

BEZBEDONOSNE PROVERE

U primeni ove metode pristupa se svim javnim evidencijama, uključujući krivične dosijee, sudska dokumenta i bazama podataka koje nisu dostupne široj javnosti. U slučaju privatnih dokumenata, koji uključuju recimo kreditne izveštaje, neophodna je dozvola vlasnika. Dok kod javnih dokumenata i evidencija u kojima se često nalaze neophodne informacije privatni detektivi nalaze uz pomoć ove metode obilje informacija koje čak mogu pomoći u identifikaciji lokacije pojedinca tokom istrage o nestalim licima.

TEHNOLOŠKA FORENZIKA

Ova metoda primenjuje se u pokušaju vraćanja izbrisanih podataka iz mobilnih telefona i kompjutera. Metoda je izrazito korisna u slučajevima neverstva, korporativnih prevara i špijunaža. Praćenje računara i telefona potpada pod ovu metodu ukoliko vlasnik ili kompanija ovlasti privatnog detektiva da to uradi za njega.

POLIGRAFSKO ISPITIVANJE

Poligrafsko ispitivanje se sve češće primenuje u istragama koje vode detektivske agencije. Podjednako je zastupljena upotreba poligrafa ili kako se jos naziva detektor laži kako kod provere istinitosti iskaza fizičkih lica tako i kod pravnih lica. Za fizička lica su to testiranja kod sumnje u vernost partnera, sumnje u krađu, rešavanje nesuglasica u međuljudskim odnosima i sl, a kod pravnih lica poligrafsko ispitivanje zaposlenih i poligrafsko testiranje kandidata za posao.

METODA BLOKIRANJA

Ukoliko verujete da ste vi ti koji su pod istragom, bilo lično, bilo profesionalno možete se obratiti profesionalnom privatnom detektivu. U tom slučaju uz pomoć tehnike i tehnologije primeniće se metode blokiranja koje uključuju kontra nadzor (blokatori i elektronski pregledi zgrade). Ovo se koristi u cilju upotrebe nezakonitih uređaja za prisluškivanje i snimanje.

KOJI METOD JE NAJBOLJI ZA MOJ SLUČAJ?

Profesionalni privatni detektiv će vam uvek objasniti koji je to najedakvatniji i najbrži način za rešavanje vašeg slučaja. Pre početka istrage biće vam objašnjena metodologija koju je najbolje primeniti u vašoj situaciji. U dosta slučajeva neophodno je primeniti kombinaciju različitih metoda za postizanje što boljih rezultata. Svaki slučaj je slučaj za sebe i dobar profesionalni detektiv uvek je spreman da se prilagodi okolnostima i da brzo deluje u rešavanju slučajeva u skladu sa zakonom. Ukoliko primetite da detektiv odlazi dalje od navedenih metoda i ovlašćenja to vam je prvi znak da takvog detektiva ne treba angažovati. To ugrožava pozitivan ishod zadovoljavajućeg rešenja i dovodi vas u nepovoljnu pravnu situaciju. Uvek morate biti uvereni da je pred vama detektiv koji je jasan i transparentan sa metodama koje će koristiti u rešavanju vašeg slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA