SPALJENA LUTKA SA MAKRONOVIM LIKOM: Nastavljeni protesti u Francuskoj

U Francuskoj su tokom vikenda planirani novi protesti protiv plana za reformu penzionog sistema koji je podneo francuski predsednik Emanuel Makron, a kojim je predviđeno podizanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine.

SPALJENA LUTKA SA MAKRONOVIM LIKOM: Nastavljeni protesti u Francuskoj

Planirani su novi protesti za danas u Parizu, kao i u gradovima Marselju i Nantu, ali se očekuje da će biti manji nego prethodnih dana. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Parizu su protesti protv reforme penzionog sistema održani tokom prethodne dve noći, uz učešće na hiljade demonstranata, a na trgu Konkord spaljena je lutka sa Makronovim likom.

Policija je rasterala demonstrante suzavcem i vodenim topovima i bilo je na stotine hapšenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Demonstranti pokušavaju da izvrše pritisak na poslanike da sruše Makronovu vladu i osude na propast nepopularno povećanje starosne granice za penzionisanje koje je Makron nametnuo bez glasanja u Narodnoj skupštini.

Ulice Pariza su prepune smeća zbog toga što su komunalne službe u štrajku.

Štrajkovi u brojnim sektorima planirani su za ponedeljak, od saobraćaja do energetike.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je da se 30 odsto letova otkaže na Orliju, drugom aerodromu u Parizu, kao i 20 odsto u Marselju.

U petak, dan nakon što se francuska premijerka Elizabet Born pozvala na posebna ustavna ovlašćenja da zaobiđe glasanje u donjem domu, poslanici levice i desnice podneli su zahteve za izglasavanje nepoverenja o kojima će se glasati u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA