Čuveni Miki Maus proslavlja 95. rođendan (VIDEO)

Čuveni junak na strani dobra, omiljeni miš svih generacija, Miki Maus proslavlja 95 godina od prvog pojavljivanja. On je jedan od najpopularnijih crtanih likova na planeti, a iako će uskoro i čitav vijek od njegovog nastanka, i dalje oduševljava mališane širom svijeta.

Čuveni Miki Maus proslavlja 95. rođendan (VIDEO)
FOTO: Depositphotos

Miki Maus prvi put se pojavio 18. novembra 1928. godine u crtanom filmu “Parobrod Vili”, u produkciji Volta Diznija i Aba Ajverksa. Od 1930. godine se pojavljuje i kao junak stripova. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prvobitna zamisao Volta Diznija bila je da se ovaj miš zove Mortimer Maus, ali Diznijva supruga je smatrala da je Mortimer žensko ime pa su se odlučili za ime Miki. Zanimljivo je da je Miki Mausu glas posuđivao Volt Dizni sve do 1947. godine.

Ovaj junak se u prvim izdanjima na srpskom jeziku pojavljivao kao Mika Miš i iako je likom podsjećao na “Diznijevog” junaka, njegov karakter bio je autentičan, kao i scenario samog stripa. Strip sa originalnim Mikijem Mausom i ostalim “Diznijevim” likovima počela je da objavljuje “Politika” 1935, tri godine nakon što je Mika Miš već postao miljenik publike.

Zanimljivo je da se Mikijev lik vremenom mijenjao. Naime, 1929. godine ovaj popularni miš dobio je bijele rukavice, a 1940. uši, koje su Mikijev zaštitni znak, i reanimirane su iz realističnije perspektive. Dječaci i djevojčice ipak zauvijek će ga pamtiti kao crnog miša sa bijelim rukavicama, sa rukama koje imaju četiri prsta, cipelama i šorcu na kojem su istaknuta po dva dugmeta na prednjem i zadnjem dijelu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najmlađa publika i danas uživa posmatrajući Miki Mausa u zanimljivim avanturama sa djevojkom Mini Maus i kućnim ljubimcem psom Plutonom, a nemoguće ga je zamisliti bez njegovih prijatelja Paje Patka i Šilje.

Miki Maus se bori protiv zla zajedno sa svojim vjernim prijateljima. Uz domišljatost, ali i uz Šilju i Paju Patka, Miki iz svake situacije izlazi kao pobjednik.

Iako je prvobitno okarakterisan kao drski simpatični lupež, Miki je vremenom preobražen u simpatičnog momka, obično viđenog kao poštenog i odvažnog junaka. Produkcija Volta Diznija je 2009. ponovo počela da rebrendira lik Miki Mausa, stavljajući manje naglaska na njegovu prijateljsku, dobronamjernu ličnost i ponovo uvodeći u avanturističnije i tvrdoglavije strane njegove ličnosti, počevši od video-igre “Epik Miki”. Miki Maus je prvi crtani junak koji je na svoj 50. rođendan dobio sopstvenu zvijezdu u Holivudu.

Cenzura u Jugoslaviji

Tridesetih godina prošlog vijeka stripovi postaju popularni u Kraljevini Jugoslaviji. Ipak 1937. Diznijev Miki Maus je cenzurisan. U stripu Miki Maus, nakon što ga kraljevi savjetnici i ministri nagovore na to, imitira kralja iz izmišljene zemlje Medioke. Naime, zbog kraljeve nemarnosti ta zemlja se našla u velikim finansijskim problemima pa je njegovo rukovodstvo odlučilo da ga pošalje izvan zemlje. Sva priča se poklapa sa situacijom u Jugoslaviji u kojoj tada kruže glasine da se knez Pavle Karađorđević priprema na puč. To je navelo cenzora “Politike” da prekine objavljivanje ovog stripa. Kada je dopisnik Hjubert Harison obavijestio “Njujork tajms” o ovom, Kraljevina Jugoslavija je postala predmet podsmijeha. U svijetu se pričalo kako je Miki Maus protjeran iz Jugoslavije, jer ne govori politički korektnim jezikom. Sam Dizni je napisao ironično pismo “Politici” u kojem se izvinjavao što situacija iz stripa podsjeća na dešavanja u Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

23°

Umjereno oblačno
 • 11:00

  Kiša
  23°C
 • 14:00

  Kiša
  25°C
 • 17:00

  Umjereno oblačno
  27°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

26 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

351 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Jun 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI