Prvaci gradskog takmičenja iz demokratije – JU Osnovna škola „Sveti Sava“ Bijeljina

Ekipa učenika JU Osnovne škole „Sveti Sava“ podijelila je 1. mjesto sa JU Osnovnom školom ,,Knez Ivo od Semberije'' Bijeljina na gradskom takmičenju iz demokratije i ljudskih prava za osnovne škole semberske regije. Učenici su predstavili projekat pod nazivom ,,Gdje su moja krila'' kroz koji su ukazali na važnost zdrave ishrane.

Prvaci gradskog takmičenja iz demokratije – JU Osnovna škola „Sveti Sava“ Bijeljina

Pripremajući se za takmičenje iz demokratije i ljudskih prava, učenici su imali niz aktivnosti kojima su afirmisali ideje kojima se u projektu bave.

Problem koji su učenici uočili je nezdrav način ishrane učeničke populacije i bolesti koje su izazvane konzumiranjem nezdrave hrane i pića, a na koje ukazuju ljekari, kao što su dijabetes, povišen krvni pritisak, depresija, pa čak  i kancerogene bolesti. Tražeći uzroke ovog problema došlo se do zaključka da su potrošačka i medijska pismenost kod učenika na niskom nivou, kao i da je dio problema nepostojanje školskih kuhinja kod nas, a koje su se pokazale kao dobro rješenje u zemljama u okruženju.U zemljama koje imaju najbolje obrazovne sisteme, potrošačka pismenost se stiče u okviru predmeta domaćinstvo, organizuju se predavanja, projekti, radionice preko  kojih se afirmišu zdrav način ishrane i razvijanje zdravih životnih stilova. Nedovoljna medijska pismenost manifestuje se u neprepoznavanju reklama koje promovišu nezdravu hranu i piće, a čija ciljna grupa su upravo djeca.

Povodom Svjetskog dana hrane, 16.oktobra, članovi našeg tima organizovali su predavanje o važnosti zdrave ishrane među školskom populacijom i potrošačke  pismenosti, na kojem su govorili: dr Stojanka Škorić, pedijatar i nutricionista i Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine, koji je predstavio „Potrošački bukvar za osnovce“ velikom broju učenika, roditelja i nastavnika koji su pratili predavanje.

Povodom Svjetskog dana potrošača, 15.marta članovi tima su posjetili sve osnovne škole u gradu, kao i pekaru i markete u blizini škole. U školama su podijelili „Potrošački bukvar za osnovce“, plakate i letke, a u marketima brošuru ,,Obaveze trgovaca u zaštiti potrošača“. Tim povodom kreirali su i postere kojima ukazuju na važnost razvijanja higijenskih navika kod učenika, ali i trgovaca.

Projekat pod nazivom „Gdje su moja krila?“ uspjeli smo  promovisati i preko medija koji su sa interesovanjem pratili naše aktivnosti.

Osam učenika: Magdalena Tanasić, Vuk Tanasić, Meliha Hamzić, Selena Tomić, Marijana Milinković, Iva Stajić, Jana Krtolina i Iva Vukomanović,  zajedno sa mentorom Milenom Milovanović od oktobra mjeseca 2022. angažovani su u realizaciji projekta, čiji cilj jeste razvijanje demokratske svijesti i ljudskih prava kod učenika kroz istraživački rad. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA