Omogućiti obimniji sistem navodnjavanja

U Republici Srpskoj su u toku pregovori sa međunarodnim kreditorima kako bi se omogućio obimniji sistema navodnjavanja koje je sve značjnije za dobar prinos, posebno u uslovima klimatskih promjena, izjavio je pomoćnik za resor vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Milan Gavrić.

Omogućiti obimniji sistem navodnjavanja
FOTO: Depositphotos

Gavrić je istakao je da resorno ministarstvo aktivno radi na sistemu navodnjavanja i širenju mreže, s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Radimo na budućim projektima navodnjavanja. Takođe, u pripremi je puštanje u rad agrometeoroloških stanica kojima će putem aplikacija poljoprivrednici imati tačne informacije o sedmodnevnom prognozama, o tretmanima i kada ih mogu realizovati", rekao je novinarima Gavrić koji je prisustvovao svečanosti u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana voda i Svjetskog meteorološkog dana.

Jedan od zakučaka skupa jeste da je neophodno pratiti i analizirati prilike s ciljem prikupljanja kvalitetnijih informacija, budući da su klimatske promjene neizbježne, a iz godine u godinu sve izraženije ekstremne vremenske nepogode.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić naglasio je da ova visokoobrazovna ustanova radi na razvijanju klimatskih modela i istraživanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Realizovali smo i monitoring urbane klime. Prirodno-matematički fakultet ima tri asistenta koji se bave ovim oblastima i predani su svom poslu", kaže Trbić.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević podsjetio je da je prošla godina bila najtoplija, zbog čega je potrebno povećati broj mjernih tačaka.

Borojević je rekao da je tehnologija značajno napredovala i da se sa analognih prelazi na digitalna mjerenja.

"Na više od 60 tačaka za posmatranje vodostaja imamo digitalne instrumente sa kojih svakih 30 minuta dobijamo podatke u realnom vremenu", izjavio je Borojević novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, prognoze stručne javnosti za naredni period su izraženiji temperaturni ekstremi u pozitivnom i negativnom smislu, kao i veće količine padavina u kratkom vremenu, sa čime će se, kako kaže, morati naučiti živjeti.

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine, kada je zvanično osnovana Svjetska meteorološka organizacija, međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije UN.

UN su rezolucijom iz 1993. ustanovile 22. mart kao Svjetski dan voda i na taj dan, širom svijeta, posebno se skreće pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto. Ove godine to je "Ubrzavanje promjena". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA