Sve više američkih firmi koristi dronove za dostavu hrane

Rutinska upotreba dronova rasprostranjena je u ratovima, policijskim intervencijama i poljoprivredi, ali sada ih sve više američkih firmi koristi za dostavu namirnica pravo do kućnih vrata.

Sve više američkih firmi koristi dronove za dostavu hrane
FOTO: conceptw/DepositPhotos

U jednom od predgrađa istočne Virdžinije porodici Bau namirnice se dostavljaju pomoću drona – najmanje jednom nedjeljno. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Čed Bau kaže da im je to veoma zgodno jer imaju blizance.

"Ne gubimo vijreme na utovarivanje i istovarivanje namirnica iz automobila. Za razliku od 30-minutnog putovanja, sada je potrebno svega 15 minuta da nam sve stigne pred kuću", kaže on, prenosi Glas Amerike.

Roba je naručena preko interneta, iz obližnjeg Volmarta, jednog od najvećih američkih trgovinskih lanaca. Prošle godine ova kompanija je imala više od 6.000 isporuka dronovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Dronovi, pokrivaju nekoliko stvari. Prvo – stvarno su brzi. Takođe, lako se održavaju", objašnjava Filip Valas, direktor Volmarta za federalne poslove.

Kompanija koristi uslugu zvanu DronAp za isporuku većine narudžbina. Nakon što korisnik naruči preko interneta, uposlenik pokupi narudžbinu iz prodavnice, stavlja je u kutiju, zakači za dron i dostavi je mušteriji, obično u roku od 30 minuta.

Usluge isporuke dronom posebno su pogodne za ljude koji žive u ruralnim oblastima, kao i starije građane koji su slabije pokretni.

U inostranstvu, često se koriste za isporuku medicinskih zaliha u udaljena područja. Ali u Sjedinjenim Državama, njihova komercijalna upotreba je još eksperimentalna.

Kao i sa bilo kojom novom tehnologijom, upotrebu dronova prati nekoliko izazova – poput lošeg vremena ali i pitanja privatnosti.

"Naš softver može da identifikuje oblasti koje ne želimo da dron preleti", kaže Entoni Vitone, direktor kompanije DronAp.

Dronovi lete na oko 25 metara iznad zemlje, što pomaže zaštiti privatnosti, ali i sluha od buke. Međutim, glavni izazov, kažu u DronApu, su stroga pravila koja je postavila Federalna uprava za avijaciju, koja nadgleda propise o dronovima.

"Mislim da je federalna uprava učinila mnogo da unapredi tehnologiju dronova, ali nije pratila kuda idemo", ističe Vitone.

Federalna uprava za avijaciju je navela da će u septembru stupiti na snagu obaveza da se dronovi daljinski identifikuju, što je veliki korak ka omogućavanju upravljanja u sferi saobraćanja bez posade, prenosi Glas Amerike.

Urednica Dronlajfa Miriam Mekneb navodi da je primena dronova veoma važna tema u Federalnoj agenciji za avijaciju.

"Govorimo o tome kako integrisati dronove u postojeće sisteme kontrole leta. Omogućiti da ta pitanja budu riješena na pošten način", navodi ona.

Čed Baum kaže da će celokupna bespilotna avijacija u budućnosti svima biti od koristi, u Americi i inostranstvu.

"Kako ih sve više kompanija prodaje na internetu, proizvodi će vam kući biti dostavljani brže i sigurnije.", smatra Baum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Umjereno oblačno
 • 23:00

  Kiša
  17°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  17°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

517 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 16. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI