Odmor na Balkanu - Cene i najbolje destinacije

Ukoliko ste se odlučili da odmor provedete na našem Balkanu, a nemate ideju gde biste i ne znate koliko će vas to koštati, mi smo tu. Predstavljamo vam najbolje destinacije za odmor na Balkanu.

Odmor na Balkanu - Cene i najbolje destinacije

Banja Luka - Posetite grad zelenila i neponovljivog duha TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Banja Luka je grad čija je ponuda opdlična kako tokom zimskih, tako tokom toplih dana. Prestonica Republike Srpske se tako izdvaja sa brojnim skijaškim klubovima, kao i zimskim manifestacijama, kako sportskog tako i zabavnog karatktera.

Grad zelenila ipak najviše oživi tokom lepih dana. Zelenilo i prirodni potencijal ovog grada tada dolaze do izražaja. Tada postaju i popularne aktivnosti na reci Vrbas. Naravno Vrbas je najčuveniji po svojim rafting aktivnostima, i po statusu jedne od najboljih reka za rafting u Evropi. Međutim reka je njena okolina su popularno odredište za ljubitelje izleta.

Svima koji vole istoriju obala Vrbasa nudi čuveni Kastel. Kastel predstavlja najstariji istorijski spomenik u ovom gradu. Sagrađena je na levoj obali Vrbasa, između današnjeg Gradskog mosta i ušća reke Crkvene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Samo jezgro Banja Luke vrlo je lepo uređeno. U centralnom delu gradskog trga izdvaja se svojom lepotom i grandioznošću Saborni hram Hrista Spasitelja. Ovu nezaobilaznu znamenitost i jednu od najlepših pravoslavnih crkava na Balkanu ne bi trebalo da zaobiđete. Kulturno istorijsko bogatsvo Banja Luke ogleda se najviše u njenim svetinjama, pa je pored ove naša preporuke da posetite i Ferhat-pašinu džamiju iz XVI veka, kao i samostan Marija Zvijezda, rimokatolički manastir trapističkog reda.

Što se smeštaja tiče cena noćenja u najširem centru Banja Luke iznosi od 4.000 pa sve do 11.000 dinara. Apartmani i stan na dan Banja Luka su nešto jeftiniji i mogu se pronaći po cenama ispod 4.000 dinara.

Jahorina - Planina koja svojom lepotom svakog ostavlja bez daha

Olimpijske igre u Sarajevu 1984. tokom kojih se deo diisciplina i takmićenja održao na Jahorini predstavljaju krunu bogate istorije zimskih sportova na ovoj planini. Zimski sportovi i aktivnosti na Jahorini, počevši od skijanja, snowbordinga, nordijskog skijanja svima su dobro poznati, zato mi Jahorinu u nastavku predstavljamo iz ugla letnjih aktivnosti.

Mladima i ljubiteljima adrenalina u kontrolisanim uslovima definitivno će biti zanimljiv park Poljice. Na ovom mestu smeštene su razne adrednalinske atrakcija kao što su balerina ili toranj. Na istom ovom mestu imate priliku i da tokom vožnje skydive-om vidite panoramu Jahorine kao na dlanu i za to bi trebalo da izdvojite 7KM, odnosno oko 3€.

Još jedan zanimljiv podatak o Jahorini, za koji verujemo da niste znali je da Jahorina ima svoj EXIT festival. Tačnije, reč je o EXIT festivalu 84 koji se svake godine održava u maju  mesecu i okuplja razne izvođače elektronske muzike. Festival toko tri dana poseti oko 20.000 ljudi.

Kada govorimo o cenama na Jahorini, pre svega cenama smeštaja, može se reći da je on vrlo povoljan s obzirom na to da je reč o jednom ski centru. Tako cene privatnih smeštaja se kreću od 30€.

Kada je reč o hotelskom smeštaju nešto luksuznije varijante, kao recimo Hotel Vučko, u naplaćuju noćenje 95-120, dok nešto skromniji hoteli i nešto udaljeniji od staza, naplaćuju 40-60 € noćenje. Ove cene se odnose na pik sezone, tokom prolećnih i letnjih dana, ove cene bi trebalo da budu nešto niže.

Zlatibor - Najbogatija turistička ponuda na Balkanu

Dugo godina unazad Zlatibor je simbol turizma u Srbiji. Razlog za to je sjajna turistička ponuda tokom cele godine. Turiste osim nestvarne prirode i brojnih aktivnosti privlači i noćni život.

Jedna od najintersantnijih, ali i najuzbudljivijih aktivnosti koje nudi Zlatibor je paraglajding. Tako imate priliku da iz jedinstvenog ugla posmatrate panoramu celog Zlatibora. Nakon leta dobijate i snimak ovog nezaboravnog iskustva. Let kreće sa vrha Zlatibora, Čigote, a cena ture iznosi 9.600 RSD. Za nešto manje hrabre a koji bi opet da vide Zlatibor iz ovog ugla tu je najduža gondola u Evropi, za čiju vožnju je potrebno da izdvojite 1.200 dinara.

Centar Zlatibora pruža priliku za noćne izlaske. Izlasci i klubovi su vrlo popularni i posećeni pa ćete imati utisak da se nalazite u jezgru nekog velikog grada. Najpopularnija mesta za izlaske su Grand Irish Pub, Alibi i Vendome.

Okolina Zlatibora daje vam takođe priliku da vaš odmor upotpunite i učinite jedinstvenim. Prevenstveno mislimo na sada već čuvene Stopića pećinu i vodopad Gostilje. Stopića pećina, prelepa i grandiozna pećina prethodne godine je ugostila preko 100.000 posetilaca i ovo dosta govori o kakvoj atrakciji je reč. Nalazi se na 19 km od centra Zlatibora i cena ulaznice iznosi 250 dinara. Dok se na 25 kilometara od Zlatibora nalazi Gostiljski vodopad, jedan od najviših u Srbiji. Cena ulaznice je 200 dinara.

Što se cena generalno tiče, pa i cena smeštaja Zlatibor je planina za svačiji džep. Premda proleća i leta znatno je jeftini za boravak, prvenstveno kada govorimo o smeštaju. Zima je pik sezone za Zlatibor i cene tada dostižu vrhunac. Zato su topliji dani pravo vreme da posetite Zlatibor ukoliko želite da prođete nešto jeftinije.

Tako privatne smeštaje, nešto dalje od centra možete pronaći po cenama već od 20-30€, dok neki luksuzniji smeštaji dostižu cenu i od 200€ za noć.

Nadamo se da smo vam bili od pomoći i da ste odlučili gde ćete provesti svoj balkanski odmor. Mi vam želimo da bude nezaboravan!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 20:00

    10°C
  • 23:00

    9°C
  • 02:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

88 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI