Usvojen budžet BiH u iznosu od 1,31 milijardu KM

  • BiH
  • 30. Mar 2023.

Delegati Doma naroda Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su budžet institucija BiH za ovu godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM.

Usvojen budžet BiH u iznosu od 1,31 milijardu KM
FOTO: Depositphotos

Očekivano, delegati koji dolaze iz opozicionih stranaka, kritikovali su budžet na način da on nije upućen u proceduru u skladu sa zakonom, odnosno da nije ispoštovan budžetski kalendar. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Takođe, delegati iz SDA kritikovali su Savjet ministara BiH iz razloga što nisu izdvojili više sredstava za Oružane snage BiH na šta im je Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH odgovorio: "daj Bože da potroše i ovo što imaju". 

On je rekao da budžet BiH ne može finansirati ni poljoprivredu kako su tražili neki, jer to nije nadležnost Bosne i Hercegovine te da se radi o budžetu koji će omogućiti nesmetano funkcioisanje insitucija u BiH. 

Želimir Nešković, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Paralamentarne skupštine koji dolazi i SDS-a rekao je da neće podržati budžet jer se radi o enrmnom povećanju i to na uštrb prihoda Republike Srpske i Federacije BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Dobro se sjećama kada su predstavnici sadašnje vlasti iz SNSD govorili da budžet ne smije preći milijardu KM i da nikada neće doći do povećanja. Idemo u pravcu centralizacije i jačanja institucija BiH ito je ono što neću prihvatiti i glasaću protiv budžeta", rekao je Nešković. 

Okvir budžeta iznosi 1.315.400.000 KM, a zahtavatanje iz indirektnih poreza je  1.020.500.000 KM. Ključni prihod čine indirektni porezi, ostali prihodi oko 152 miliona KM. 

"Ako to poredimo sa 2022. budžet je veći za 241.800.000 KM i ključno je povećanje od indirektnih poreza od 155 miliona KM", rekao je Tegeltija dodajući da kada se uključi servis spoljnog duga 2.561.400.000 i veći je za 35 odsto ili 668 milona više nego 2022. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA