Sutra u Bijeljini obilježavanje Dana odbrane grada u proteklom ratu

U Bijeljini će sutra biti obilježen Dan odbrane grada u proteklom ratu, kada je narod Semberije i Bijeljine, učen istorijom i događajima koji su prethodili, na vrijeme reagovao, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika gradske Boračke organizacije.

Sutra u Bijeljini obilježavanje Dana odbrane grada u proteklom ratu
FOTO: Arhiva / Bijeljina Danas

Predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović rekao je da je veoma značajan taj dan, kada je srpski narod, učen istorijom i događajima koji su prethodili napadu na Bijeljinu 1992. godine, na vrijeme reagovao u odbrani grada 31. marta te godine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Predstavnici naše teritorijalne odbrane i JNA, iako nepripremljeni, bili su odlučni da ne dozvole da Bijeljina padne u neprijateljske ruke i za nekoliko dana su grad stavili pod kontrolu teritorijalne odbrane srpskog naroda", istakao je Stevanović.

On je rekao da je u predvečernjim časovima tog dana 1992. godine muslimanski ekstremista bacio ručnu bombu na kafić "Srbija" te su u veoma kratkom roku ekstremisti na sve važnije raskrsnice i značajne strateške tačke postavili barikade uz koje su bili dobro naoružani ljudi sa namjerom da Bijeljinu stave pod svoju kontrolu.

"Kroz grad Bijeljinu je prolazio `koridor života`, Bijeljina je bila veza između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. U veoma kratkom periodu stvorene su jake snage Vojske Republike Srpske koje su dale ogroman doprinos u odbrani i očuvanju Srpske", rekao je Stevanović i najavio sutrašnje obilježavanje Dana odbrane grada od 16.00 časova, kada će u Crkvi Svetog Đorđa biti služen pomen za sve poginule tih dana, a i tokom cijelog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odbornik u Skupštini opštine Bijeljina 1992. godine Cvijetin Nikić rekao je da su dva dana pred blokadu Bijeljine formirane paravojne formacije, čiji je cilj bio da modifikuju vlast i bezbjednost ne samo na području Bijeljine, nego cijele tadašnje BiH. On je naglasio da je to bilo izopštavanje volje srpskog naroda, da bi bila formirana BiH onakva kakvu je Alija Izetbegović definisao u svojoj "Islamskoj deklaraciji".

"Snage paravojnih formacija, pod političkim vođstvom tadašnjih muslimanskih snaga, imale su zadatak da sva mjesta na Drini izoluju od Jugoslavije, a Bijeljina je bila prvi i najznačajniji korak u tom pogledu", rekao je Nikić na konferenciji za novinare.

Gradska boračka organizacija obilježava sutra Dan odbrane grada Bijeljina pomenom poginulim borcima u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini, polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Centralnog spomenika poginulim borcima, te posjetom Spomen-sobi poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program obilježavanja počeće u 16.00 časova u Crkvi Svetog Đorđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA