Petrović: Vodosnabdijevanje svih stanovnika Semberije i iskorišćavanje geo-termalne energije zalog za budućnost

  • BIJELJINA
  • 31. Mar 2023.

Gradonačelnik Bijelјine Ljubiša Petrović, sa saradnicima i direktorima gradskih komunalnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Gradska toplana“, nedavno je razgovarao sa prof. dr Dušanom Polomčićem i doc. dr Anom Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta (RGF) Univerziteta u Beogradu.

Petrović: Vodosnabdijevanje svih stanovnika Semberije i iskorišćavanje geo-termalne energije zalog za budućnost

Tema sastanka je, između ostalog, bilo i razmatranje mogućnosti vodosnabdijevanja rubnih dijelova područja grada Bijeljina. Ovo je bio prvi korak u otvaranju problematike koja decenijama unazad utiče na kvalitet života stanovnika brojnih semberskih sela. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stručnjaci sa RGF su izrazili spremnost da, poslije razmjene informacija sa Gradom i AD „Vodovod i kanalizacija“, ova naučno-obrazovna ustanova bude odgovorna za izradu Generalnog projekta vodosnabdijevanja Grada Bijeljina. Naravno, tome prethodi izrada projektnog zadatka i prijedloga rješenja problema, odnosno mogućih modela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Druga tema jučerašnjeg sastanka odnosila se na geo-termalne potencijale Bijeljine, prije svega, postojeće bušotine u Dvorovima i naselju Krušik. Geo-termalna voda se može koristiti za zagrijavanje domaćinstava i poslovnih prostora, čime bi u znatnoj mjeri bilo smanjeno zagađenje vazduha tokom zimskih mjeseci. 

Nakon stastanka, delegacija iz Beograda je sa gradonačelnikom Petrovićem, obišla nekoliko mjesnih zajednica koje imaju problem sa snabdijevanjem pitkom vodom - Glavičice, Batar, Banjicu, Kacevac, Gornji Magnojević. Iz razgovora sa mještanima ovih mjesnih zajednica jasno se moglo zaključiti da rješavanje problema vodosnabdijevanja jedan od najhitnijih zadataka u budućnosti - višedecenijski cilj i potreba.

Sumirajući utiske poslije sastanka i obilaska terena, gradonačelnik Petrović je rekao da je rješavanje problema vodosnabdijevanja jedan od najhitnijih zadataka koji je pred nama.

- Odgovorno tvrdim da su rješnje vodosnabdijevanja na nivou cijele Semberije i iskorišćavanje geotermalnog potencijala najveći zalog za budućnost našeg kraja i svi koji budu učestvovali u ovim projektima zasigurno učestvuju u ispisivanju istorije našeg grada. Vrijeme je da i naša Bijeljina pokuša da ide u korak sa svijetom, jer je ideja zdrave životne sredine osnov zdravlja. Moramo uložiti sve napore da se držimo ovog koncepta - naglasio je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA