Gradski park ponovo sve omiljenije mjesto turista i mladih

Gradski park u Bijeljini, koji je jedan od najstarijih i najvećih u BiH, predstavlja "pluća grada", utočište mira za sve građane i turiste, ali i idealno mjesto za rekreaciju.

Gradski park ponovo sve omiljenije mjesto turista i mladih
FOTO: Arhiva / Bijeljina Danas

Dragan Tešić iz gradske Turističke organizacije rekao je Srni da je u proteklih dvadesetak godina urađeno dosta toga kako bi gradski park postao još interesantnija lokacija. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Na mjestu nekadašnje kafane, koja je svojevremeno bila u parku, a potom srušena, ponovo je otvoren restoran u kome posjetioci parka mogu da uživaju u osvježenju, posebno u ljetnjem periodu, kao i u kvalitetnoj hrani", naveo je Tešić.

Osim toga, postavljena je nova rasvjeta, a konstantno se radi na obnovi drvoreda.

"Stara stabla se sijeku i na njihova mjesta se sade nova, sve kako bismo zadržali zelenilo po kojem je park u Bijeljini prepoznatljiv", naveo je Tešić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On kaže da Gradski park predstavlja pluća Bijeljine, raj za zaljubljene i idealno mjesto za rekreaciju.

"Mnoge generacije mladih su se u parku prvi put zaljubile, mnoge dobre knjige su pročitane, napravljeni prvi koraci ili krugovi biciklom. Za starije sugrađane i rekreativce park je oaza čistog vazduha i utočište mira, tišine i hladovine, a za djecu prostor za igru", naveo je Tešić.

On je podsjeća da su u parku ponovo postavljene biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata sa ovog područja koje su jedno vrijeme bile oštećene ili poskidane.

Osim toga, u centralnom dijelu parka postavljene su biste znamenitih Srba iz istorije, koje podsjećaju mlađe generacije na slavne ličnosti koje su obilježile prošlo vrijeme u raznim društvenim oblastima.

Napominjući da svako mjesto nosi svoju priču, Tešić je rekao da priča o bijeljinskom parku počinje davne 1782. godine kada se u Francjozefsfeld /današnje Novo Selo/ sa roditeljima doselio dječak Johan Kajzer, koji se nakon školovanja u Austriji, vratio u Semberiju i zaposlio kao službenik u Odjeljenju za lovstvo i podizanje šuma bijeljinske opštine.

"Na prostoru današnjeg Gradskog parka nalazila se napuštena ledina koja bi vjerovatno ostala još dugo zapuštena da mladi opštinski službenik početkom 1891. godine nije zatražio, a opština odobrila, kupovinu sadnica za budući park", naveo je Tešić.

On je dodao da je nakon izrade plana budućeg parka, napravljenog po ugledu na parkove u Austriji i Mađarskoj, Johan Kajzer dva puta odlazio po sadnice u Beč i Peštu, a najviše je nabavio sadnica platana /do tada nepoznatog u ovim krajevima/ i kestena.

Osim platana i kestena, u tovarima su bile i sadnice topole, lipe, jablana, jele, tuje, bora i bukve, dok je nisko alpsko rastinje bilo predviđeno za imitaciju grmlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA