Roboti mijenjaju gume duplo brže od čovjeka – šta će biti sa vulkanizerima? (VIDEO)

Jedan od poslova u kojima će robot moći da zamijeni čovjeka je promjena guma na automobil

Roboti mijenjaju gume duplo brže od čovjeka – šta će biti sa vulkanizerima? (VIDEO)
FOTO: Robotire / Screenshot

Radni roboti za mijenjanje točkova automobila koriste vještačku inteligenciju i imaju sposobnost da uče i razvijaju svoje vještine, baš kao čovek. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovi roboti su već u funkciji i komercijalno se koriste u Americi. Proizvodi ih RoboTire sa sjedištem u Mičigenu, a za promjenu seta točkova na jednom vozilu potrebno je 23 minuta.

Zvuči mnogo, ali prema proizvođaču, to je duplo brže od specijalizovanog radnika koji obavlja istu operaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

RoboTire koristi dvije manipulacione "ruke" sa šest zglobova, po jednu za svaku stranu. U pitanju su komponente kakve se koriste na proizvodnim linijama za montažu dijelova u auto-industriji.

Cijelim sistemom upravlja vještačka inteligencija. Kamera snima točak, određuje njegovu poziciju, kao i rastojanje između vijaka. Nakon toga, robot otpušta vijke i uklanja točak.

Sistem i dalje zahtijeva ljudski nadzor i zahtijeva tehničara da prebaci točak do uređaja, kome je kompjuter već prenio informacije o veličini i vrsti gume.

Krajnji cilj je da cijeli sistem za zamjenu guma bude potpuno autonoman.

Iako cijena sistema nije objavljena, u kompaniji RoboTire kažu da se, s obzirom na povećanu produktivnost i smanjenje troškova rada, povraćaj investicije očekuje nakon godinu dana.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA