Đerlek o stanju ranjenih u dva masakra "Dječak iz 'Ribnikara' vjerovatno nastavlja liječenje u Čikagu"

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije doktor Mirsad Đerlek rekao je da se 11 ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom liječenju.

Đerlek o stanju ranjenih u dva masakra "Dječak iz 'Ribnikara' vjerovatno nastavlja liječenje u Čikagu"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Na Institutu za majku i dijete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će vjerovatno nastaviti liječenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove – rekao je Đerlek. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da narave prioritete prilikom zbrinjavanja.

U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Djevojci (2005) koja je zadobila dvije prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povrijeđena jetra i imala je operaciju debelog crijeva. Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući – rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da slijedi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška, piše RTS.

– Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike. Siguran sam da ćemo obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživjeli – rekao je Đerlek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA