6 boja zidova zbog kojih se osjećamo (ne)raspoloženo

Boja ima izuzetan uticaj na naše emocije, raspoloženje i opštu atmosferu prostora u kome živimo.

6 boja zidova zbog kojih se osjećamo (ne)raspoloženo
FOTO: DepositPhotos

Prilikom ukrašavanja našeg doma, odabir boje zidova može biti ključni faktor u stvaranju željenog ambijenta. Svaka boja nosi sa sobom određenu energiju i poruku, pa je važno pažljivo odabrati pravu boju koja će se uklopiti u stil našeg doma i odgovarati našem ličnom ukusu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Bijela boja

Bijela boja je simbol čistoće, svetlosti i prostranosti. To je univerzalna boja koja se može koristiti u svim prostorijama. Bijeli zidovi stvaraju osjećaj svježine i prozračnosti i vizuelno povećavaju prostor, što je posebno korisno u manjim prostorima. Bijela boja takođe pruža neutralnu pozadinu koja se lako kombinuje sa drugim bojama i stilovima. Može stvoriti mirno i opuštajuće okruženje ili poslužiti kao pozadina za isticanje drugih elemenata u prostoriji. Bijeli zidovi takođe reflektuju svjetlost, čineći prostor svetlijim i energičnijim, prenose Novosti.

Crna boja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Crna boja nosi sa sobom eleganciju, sofisticiranost i dramatičnost. Iako se rijetko koristi za farbanje svih zidova u kući, crna može biti iznenađujuće efikasan izbor za stvaranje posebnog akcenta ili kontrasta u prostoru. Crna boja se često koristi za istaknute zidove ili detalje kao što su obloge, ramovi ili arhitektonski elementi. Može dodati dašak luksuza i modernosti, stvarajući intrigantan i elegantan izgled. Važno je da crnu boju koristite štedljivo i pažljivo kako biste izbjegli osjećaj zagušenja ili depresije. Pravilna doza i kombinacija sa drugim bojama mogu donijeti snažan vizuelni efekat i jedinstven stil u prostor.

Plava boja

Plava boja se često povezuje sa osjećajem mira, spokoja i smirenosti. Djeluje umirujuće na naš um i tijelo i često se koristi u spavaćim sobama i prostorima za opuštanje. Plave nijanse mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti i promovisati osjećaj jasnoće i koncentracije. Međutim, prevelika količina plave može rezultirati osjećajem hladnoće i depresije, pa je važno pravilno dozirati ovu boju u prostoru.

Zelena boja

Zelena boja simbolizuje prirodu, svježinu i rast. Djeluje smirujuće na našu psihu i često se povezuje sa osećajem ravnoteže i obnavljanja. Zelene nijanse mogu biti odlična opcija za dnevne sobe, kancelarijske prostore ili sobe u kojima želimo osjećaj mira i harmonije. Zelena boja takođe podstiče kreativnost i osjećaj povezanosti sa prirodom.

Žuta boja

Žuta boja predstavlja sunčevu svjetlost, energiju i optimizam. Poznata je po svom stimulativnom i osvježavajućem djelovanju, a idealna je za prostorije u kojima želimo da stvorimo osjećaj topline i radosti. Žute nijanse mogu podstaći osjećanja sreće i radosti i podstaći komunikaciju i prijateljstvo. Međutim, previše žute može izazvati osjećaj nemira ili nedostatka motivacije, pa je važno pravilno dozirati tu boju u prostoru.

Crvena boja

Crvena boja simbolizuje strast, energiju i snagu. Poznat je po svom stimulativnom dejstvu i može da unese živost i dinamiku u prostor. Crvene nijanse se često koriste u prostorijama u kojima želimo da podstaknemo vitalnost i aktivnost, kao što su trpezarije ili prostori za vježbanje. Crvena boja takođe može povećati apetit i osjećanje uzbuđenja. Važno je napomenuti da prekomjerna upotreba crvene može izazvati osjećaj napetosti ili agresivnosti, pa je preporučljivo da je koristite umjereno i pažljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA