Danas u Bijeljini mirni protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju održaće danas u Bijeljini mirni protest na Trgu kralja Petra I Karađorđevića u 13 časova. Ovo je drugi po redu mirni protest u organizaciji roditelja Bijeljine i Banjaluke.

Danas u Bijeljini mirni protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju

Grupi roditelja iz Bijeljine na protestu će iznijeti svoje zahtjeve vezane za izmjene Zakona o dječijoj zaštiti. Pridružiće im se i roditelji iz Banja Luke i Zvornika, a podršku će im pružiti i udruženje Restart.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Krajem aprila okupili smo se na protestu u Banja Luci u vezi prava naše djece i to ne samo djece iz Bijeljine i Banjaluke, već iz svih gradova Republike Srpske. Sada ćemo se ponovo okupiti u Bijeljini sa istim zahtjevima, rekao je jedan od roditelja za portal Bijeljina danas.

Prvi zahtjev je da status roditelja njegovatelja ima svaki roditelj čije je dijete ometeno u razvoju i koji ne može da se zaposli. Drugi zahtjev je da se ukine starosna granica statusa hranitelja koja sada važi, a ona je do navršene tridesete godine djeteta, i da se ono bude bez ograničenja. Treći zahtjev je da sva kategorisana djeca primaju dječiji dodatak dok su živa, a ne do 18 godine, kao što je u Federaciji.  Zahtjev je i da djeca imaju pravo na dnevne centre, jer to nije zbrinjavanje djece već njihova potreba da se socijalizuju, te da imaju odgovarajuće tretmane s logopedima, defektolozima i sličnim stručnim licima. Zahtjev je i da se njegovatelju roditelju uvedu doprinosi, te da se djeca sa autizmom i sličnim sindromima stave pod trajnim invaliditetom i na taj način odnosi prema takvim osobama, jer njima je potrebna pomoć koja traje čitav život. Zahtjev je i da se samohranim roditeljim koji imaju djete s posebnim potrebama da status hranitelja bez obzira da li je taj roditelj u radnom odnosu ili nije. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA