U Bijeljini gostovanje slovačkog teatra i "Proslava lutkarstva"

"Proslava lutkarstva" naziv je manifestacije u Bijeljini koju je organizovalo Udruženje Slovaka Semberije "Juraj Janošik" u saradnji sa slovačkim pozorištem Talija Teatar s ciljem promocije jezika i kulture Slovaka.

U Bijeljini gostovanje slovačkog teatra i "Proslava lutkarstva"

Monika Netspalova iz slovačkog pozorišta rekla je novinarima da saradnja sa bijeljinskom zajednicom Slovaka traje od prošle godine i da se kroz lutkarstvo, predstave i radionice za djecu, kao i seminar za odrasle, uči i promoviše slovački jezik. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Predsjednik Udruženja Slovaka Danijel Štefek kaže da je kroz ovaj projekat slovačko pozorište prvi put gostovalo u Bijeljini, gdje Slovaci žive 130 godina.

"Pozorišne predstave i radionice održane su za cijelu zajednicu u Bijeljini, ne samo za slovačku zajednicu i ponosni smo na to, ova magija slovačkog pozorišta na najbolji je način predstavila našu kulturu, tradiciju i običaje", ocijenio je Štefek.



On kaže da slovačka zajednica u Bijeljini ima 20 porodica, Udruženje Slovaka 84 člana, a prema posljednjem popisu 2013. godine u Republici Srpskoj živi 109 Slovaka, u BiH ukupno 173.

Manifestacija "Proslava lutkarstva" održana je u Centru za kulturu "Semberija".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI