Izložba „Gradovi i sela budućnosti“ u galeriji Centra za kulturu

Brojni stanovnici Trebinja i Bijeljine priključili su se uzbudljivom događaju „Gradovi i sela budućnosti“, gdje su se upoznali sa raznovrsnim sadržajima kroz interaktivnu izložbu i edukativna predavanja o održivom razvoju i evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Takođe, dobili su informacije o finansijskoj podršci za razvoj poljoprivede u BiH.

Izložba „Gradovi i sela budućnosti“ u galeriji Centra za kulturu

Ovaj događaj, kao i slični koji će biti organizovani u Sarajevu, Zenici i Bihaću, dio su projekta EU4BiznisRikaveri (EU4BusinessRecovery). TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tim povodom, predstavljene su različite aktivnosti kojima se, u okviru projekta, promoviše pametna poljoprivreda, IT i digitalizacija, efikasno korišćenje resursa, cirkularna ekonomija, mladi i poljoprivreda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Željka Vidović iz projekta EU4BiznisRikaveri, istakla je da ovaj projekat pruža finansijsku i tehničku podršku za razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora:

 - Danas smo takođe predstavili Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u vrijednosti od jednog miliona konvertibilnih maraka. Ovim sredstvima biće podržan ubrzani proces digitalizacije primarne poljoprivredne proizvodnje preduzeća, kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti i ulaganje u alate i tehnologija koje doprinose digitalizaciji - istakla je Željka Vidović.

Javni poziv je otvoren za zanatlije, samostalne preduzetnike, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave primarnom proizvodnjom voća, povrća, sadnog materijala, mesa, mlijeka, jaja, žitarica, gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, te pčelarstvom, vinogradarstvom i maslinarstvom. Podrška iznosi od 15.000 do 300.000 KM po prijavi i može se koristiti isključivo za finansiranje nabavke opreme, mašina, alata, komunikacionih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa.

Projekat EU4BiznisRikaveri finansiraju Evropska unija i Savezna Republika NJemačka, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa NJemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

- Čast nam je što je Bijeljina jedan od pet lokalnih zajednica u kojima će biti postavljena ova izložba koja će doprinijeti boljem razumijevanju ciljeva održivog razvoja i koristi koje donosi njihovo ostvarivanje, a građani i preduzeća mogu da se upoznaju sa načinima na koje mogu da doprinesu održivom razvoju - istakla je šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović, uz podsjećanje da je Bijeljina lider u BiH kada je riječ o primjeni ciljeva održivog razvoja, koje promoviše već šest prethodnih godina. 

Više informacija o projektu se može dobiti od saradnika za komunikacije projekta EU4Biznis Rikaveri Kemala Nedžibovića, preko adrese elektronske pošte [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA