Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa Zelenskim

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz glavnog grada Moldavije, Kišnjeva.

Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa Zelenskim
FOTO: DUMITRU DORU/EPA

Priština i Beograd glavna su tema skupa u moldavskoj prijestonici. Na skupu su govorili srpski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc, kao i Vjosa Osmani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vučić je iz Kišinjeva poručio da je situacija na KiM postala glavna tema samita, pored situacije u Ukrajini.

"Priština nije želela susret sa srpskom delegacijom, iako mi uvek želimo razgovor. Čini mi se da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme na KiM", rekao je Vučić.

Vučić ističe da je imao dobar razgovor sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom, mađarskim premijerom Orbanom, sa austrijskim premijerom, predstavnicima Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Razgovarao sam i sa italijanskom premijerkom, dugo sam pričao sa holandskim premijerom Markom Ruteom. Pričao sam sa mnogo važnih ljudi, i svima je glavna tema, uz energetiku i ekonomski napredak, situacija na KiM", istakao je Vučić.

On kaže da će zemlje iz inicijative Otvoreni Balkan tražiti veći pristup fondovima EU.

"Velika je razlika, razumem ja da mi nismo zemlja EU, ali ta razlika mora da se smanji, kako bismo brže pristizali te zemlje. To je važna tema za samit u junu. Ono što je rekao bih veoma bitno to je da sam uputio poziv svim zemljama, i rukovodstvu EU, i predstavnicima EK, da posle Granade i Londona, da jedan od naredna dva sastanka bude održan u Beogradu. To bi bio verovatno najveći samit i neka vrsta krune naših napora", rekao je Vučić i dodao:

"Očekujem da vidim Šolca i Makrona ovde, a u Beogradu narednih mesec dana imaćemo bezbroj poseta, Moravjeckog, trojku Beneluksa, slovenčku predsednicu... biće ih dosta, očekujem i novi susret Otvorenog Balkana, moraćemo još napornije da radimo da sačuvamo interese Srbije".

Vučić je istakao da je kratko pričao sa Volodimirom Zelenskim, i dodao je da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

"Imali smo korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije, preko svog rukovodstva, i mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine, i dali svoju poziciju. I nikada ne možete jednim razgovorom da menjate svoju poziciju. Srbija ima svoju politiku, Srbija je samostalna i nezavisna zemlja, i Srbija poštuje svoje interese", rekao je Vučić.

Vučić nije rekao da li je Zelenski zamjerio na principijelnoj politici Srbije po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

"Uvek postavljate pitanje kao da mi nekome moramo da se pravdamo. Zašto, zato što vodimo svoju politiku u interesu svoje zemlje? Nastavićemo to da radimo", rekao je Vučić.

On je njemačkom novinaru odgovorio i da je ovaj samit važan zbog mnogih pitanja, ali i zbog situacije na KiM.

"Za sat ili dva ću imati veliki sastanak sa Šolcom, Makronom i Borelom. Uradićemo sve što možemo da deeskaliramo situaciju. Mi radimo na tome da se situacija smiri, i da izbegnemo provokacije u budućnosti", kazao je Vučić.

Predsjednik kaže da ne može da priča o "planu puta", pošto druga strana uvijek poremeti sve planove.

Predsjednik Vučić je rekao i da je želio da razgovara sa Vjosom Osmani, ali da je ona to odbila.

"Mi želimo razgovore, hteo sam da razgovaram i sa Vjosom Osmani, ali je ona to odbila. Šta je loše u dijalogu, kompromisu? Nismo iznenađeni time. Reč je o stabilnosti i budućnosti cele Evrope, ne samo našeg regiona", rekao je Vučić, prenosi b92.

Vučić je pitao da li je u istoriji izbora u svijetu bilo ijednog koji je bio legitiman i demokratičan, a da je izlaznost bila 3 odsto.

"Onda su izazvali tenzije, i insistiraju da implementiraju ove lažne izbore. Svi insistiraju na tome, ne samo mi. To je sramota za evropsku demokratiju, ne samo za nas već za sve. Svi su shvatili šta se dešavalo", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA