Fond zdravstvenog osiguranja: Iskoristiti prelazni period za izmirenje obaveza

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske, u skladu sa odlukom Vlade, omogućio je da zdravstveno osiguranje od danas pa u narednih 60 dana imaju i građani koji nisu osigurani, ali su obavezni da u ovom prelaznom periodu regulišu svoje osiguranje, odnosno da poslodavci izmire svoje zakonske obaveze, saopšteno je iz Fonda.

Fond zdravstvenog osiguranja: Iskoristiti prelazni period za izmirenje obaveza

Iz Fonda su podsjetili da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se građanima koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja nakon ukidanja vanredne situacije /zbog epidemije virusa korona/ omogući da koriste prava iz oblasti zdravstvene zaštite u prelaznom periodu do 60 dana, te napomenuli da ova odluka ne znači da poslodavci ne treba da izmiruju obaveze niti da građani ne treba da regulišu svoj status osiguranja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Sada je potrebno da poslodavci shvate da im se izlazi u susret i da iskoriste ovaj prelazni period da izmire zakonske obaveze kako ne bi ispaštali radnici i njihove porodice", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su pozvali građane, koji i nakon tri godine nisu regulisali svoj status osiguranja, da je krajnje vrijeme da se po nekom od brojnih predviđenih osnova prijave na osiguranje, te istakli da je bilo više nego dovoljno vremena da regulišu svoj status osiguranja.

"Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske i Zakonom o doprinosima jasno je definisano ko koju kategoriju građana prijavljuje na osiguranje i ko je dužan da plaća doprinose. Tako da je rok od 60 dana period koji poslodavci treba da iskoriste kako bi u Poreskoj upravi provjerili pravo stanje svojih obaveza kada su u pitanju doprinosi za zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U saopštenju su napomenuli da FZO Srpske, kada se uplate doprinosi, tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u posljednji čas.

"Važno je i da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond `pušta` osiguranje na period od dva mjeseca. Prema tome, poslodavci imaju dovoljno vremena da izmiruju obaveze kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je Fond u protekle tri godine zbog vanredne situacije finansirao zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, ali da su građani konstantno pozivani da regulišu svoj status osiguranja i da se ne oslanjaju na vanrednu situaciju kako ne bi ostali bez prava iz zdravstvenog osiguranja po okončanju vanredne situacije.

"Konstantno smo ukazivali da to što finansiramo zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze i da plaćaju doprinose", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su upozorili da je evidentno da je i među poslodavcima došlo do opuštanja u proteklom periodu i da mnogi nisu redovno plaćali doprinose, zbog čega je veliki broj radnika po okončanju vanredne situacije ostao bez zdravstvenog osiguranja.

"Takođe, ni pojedini građani u proteklom periodu nisu vodili računa o statusu svog osiguranja ili o statusu osiguranja djece, zbog čega nisu mogli da ostvaruju prava po okončanju vanredne situacije dok nisu regulisali osiguranje", dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, uslov za korištenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka.

lada Republike Srpske ukinula je 18. maja vanrednu situaciju i donijela uredbu kojom je stavljena van snage prethodna o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje virusa korona.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju virusa korona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA