U Srpskoj ove godine zabilježen jedan smrtni ishod od mišije groznice

U Republici Srpskoj od početka ove godine prijavljeno je pet slučajeva mišije ili hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom, a jedna mlađa osoba je preminula, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo.

U Srpskoj ove godine zabilježen jedan smrtni ishod od mišije groznice

Prema dostupnim podacima, jedna oboljela osoba trenutno se nalazi na bolničkom liječenju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević kaže da je ove godine zabilježen jedan smrtni ishod kod mlađe osobe, dodavši da je bolest kod nas stalno prisutna sa različitom učestalošću.

Prema njenim riječima, većinom je riječ o sporadičnim slučajevima, a rjeđe se javlja u vidu epidemija.

"U toku 2022. godine registrovane su tri osobe oboljele od hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom. U periodu od 2018. do 2022. godine najveći broj registrovan je tokom 2019. godine, kada je prijavljeno 18 oboljelih", navodi Devićeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S obzirom na to da nema specifičnog liječenja niti vakcine, Devićeva ističe da je najbitnije sprovoditi mjere prevencije kao što su izbjegavanje boravka u vegetaciji niskog rastinja, gdje se glodari razmnožavaju, te na terenima na kojima se nalaze mišije rupe.

Potrebno je izbjegavati ležanje direktno na zemlji, pogotovo ako su uočeni glodari, izbjegavati boravak u objektima koji se dugo nisu koristili, životne namirnice i vodu za piće obavezno zaštititi od glodara /ne ostavljati ih na zemlji/ naročito za vrijeme boravka u šumi, polju, vikendici, na izletu i drugim mjestima u prirodi.

Devićeva naglašava da je obavezno prati voće i povrće, ne koristiti vodu iz neuređenih šumskih izvora, prije jela obavezno prati ruke, redovno i na higijenski način odlagati i uklanjati otpad, dezinfekcija površina kontaminiranih izlučevinama glodara.

Prilikom čišćenja ovih površina treba koristiti vlažne krpe namočene u sredstva za dezinfekciju, a pri obavljanju poslova pri kojima se diže prašina sa tla mora se upotrebljavati maska preko nosa i usta.

Ona pojašnjava da bolest počinje visokom temperaturom, intenzivnom glavoboljom, bolovima u leđima i stomaku, groznicom, mučninom i zamagljenim vidom.

"Može se pojaviti crvenilo lica i konjuktiva, te tačkasto krvarenje po koži. U slučaju razvoja težih oblika bolesti razvija se oštećenje rada bubrega, kao i krvarenja u različitim organima. Bolest može biti blaga, ali i sa teškom kliničkom slikom, jer zbog krvarenja i zastoja rada bubrega može završiti smrtnim ishodom", kaže Devićeva.

Ona napominje da je mišija groznica oboljenje uzrokovano virusima koje prenose glodari. "Zaraženi glodari većinom nemaju simptome, već uzročnike izlučuju u spoljašnju sredinu preko svojih izlučevina", kaže Devićeva.

Devićeva kaže da se čovjek zarazi direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama - udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni svježim izlučevinama zaraženih glodara, kao i prilikom direktnog kontakta.

"Do sada prenošenje sa čovjeka na čovjeka nije poznato", navodi Devićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA