Vojska u Japanu želi da ukine zabranu tetovaža zbog slabog odziva na regrutaciju

Nadležni u vojsci Japana razmišljaju o ukidanju zabrane tetovaža, jer pokušavaju da povećaju odziv stanovništva na regrutaciju koja je sve slabija.

Vojska u Japanu želi da ukine zabranu tetovaža zbog slabog odziva na regrutaciju
FOTO: Depositphotos

Tetovaže su dugo bile tabu u zemlji, jer su povezivane sa mafijskim kriminalnim bandama poznatim kao jakuze. Ali zvaničnici sada kažu da mladi Japanci imaju tetovaže iz modnih razloga, a ne da bi se identifikovali sa jakuzama, piše Glas. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I takođe tvrde da ova zabrana ometa upis u službu. Japanske snage za samoodbranu (JSDF), vojska ove zemlje, imaju deset odsto manje od potrebnih kapaciteta, te zacrtan cilj regrutacije prošlog aprila nije dostignut, kažu zvaničnici.

- Odbijanje kandidata samo zato što imaju tetovaže predstavlja problem u smislu povećanja baze ljudstva - rekao je nedavno Masahisa Sato, poslanik vladajuće Liberalno-demokratske partije.

Kazuhito Mačida, šef kadrovskog biroa ministarstva odbrane rekao je da se zabrana mora preispitati s obzirom na pad nataliteta u Japanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zemlja sa 125 miliona stanovnika imala je manje od 800.000 rođenih 2022, u odnosu na više od dva miliona iz 1970-ih. Premijer Fumio Kišida rekao je da je „sad ili nikad” da se Japan pozabavi stanovništvom koje se smanjuje i stari.

Ovo je takođe povećalo pritisak na Japan da popuni upražnjena mesta u vojsci, kao odgovor na rastuću moć Kine i nuklearni arsenal Sjeverne Koreje.

Sve češće se čuju zahtjevi da Japan revidira poslijeratni pacifistički ustav kako bi bolje odgovorio na rastuće napetosti u azijsko-pacifičkom regionu i rusku invaziju na Ukrajinu.

Nejasno je kada će biti donijeta konačna odluka, ali naučnici kažu da je nekada bilo perioda kada su tetovaže bile uobičajene u japanskoj kulturi. Ali susreti sa Evropljanima 1800-ih su to promijenili, kaže Jošimi Jamamoto, kulturna antropološkinja sa univerziteta Tsuru, koja je proučavala kulturu tetovaža u Japanu i na Tajvanu.

- „Civilizovana Evropa” je tetovaže cijelog tijela na Japancima vidjela kao „zaostale”, što ih je navelo da ih prikriju, osim tokom vjerskih festivala - rekla je Jamamoto na onlajn predavanju 2019.

Tabu se pojačao u poslijeratnom Japanu kada su filmovi o jakuzama postali popularni 1970-ih i 1980-ih.

Tada su postali sinonim za kriminalne aktivnosti.

- Tetoviranih ljudi se gotovo automatski plaše - kaže Jamamoto.

Imidž jakuza je nedavno ponovo postao popularan, zbog holivudskog filma "Vulverine" iz 2013, u kome je Hju Džekman govorio o porijeklu najpopularnije filmske ličnosti na ulicama Japana, dodala je ona.

Zabranjen ulaz na plaže

Strah i sumnja se ponovo šire, pa je ljudima sa tetovažama zabranjen ulazak na neke plaže, ali i u nekim javnim kupatilima. Međutim, ova zabrana se preispituje, rekla je Jamamoto, jer se sve više mladih odlučuje za tetovaže isključivo kao lični izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA