SIPA kupuje zgradu u Banjaluci za 5,8 miliona

  • BiH
  • 10. Jun 2023.

Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH odobrio je 5,8 miliona KM za nabavku objekta za smještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjaluci.

SIPA kupuje zgradu u Banjaluci za 5,8 miliona
FOTO: Nezavisne

U 2023. godini za ove namjene biće osigurano 3.480.000 KM, dok će preostalih 2.320.000 KM biti planirano za 2024. godinu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Na ovaj način trajno će se riješiti pitanje smještaja zaposlenih u Regionalnom centru SIPA u Banjaluci, te će se dugoročno ostvariti budžetske uštede s obzirom na to da mjesečna zakupnina prostora sada iznosi 15.977 KM bez PDV-a", saopštili su iz Savjeta ministara BiH.

U ovoj godini SIPA će za zakup poslovnih prostorija ukupno platiti 516.210 KM, a najviše upravo u Banjaluci.

S obzirom na to da je rok za završetak ovog objekta godinu dana nakon osiguranja finansijskih sredstava, može se zaključiti da će SIPA kupiti već neki postojeći poslovni prostor u Banjaluci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kada je riječ o objektu koji ispunjava uslove, u odluci o odobrenju sredstava koja je ranije bila na konsultacijama navedeno je da je prvi uslov da objekat mora biti lociran u gradskoj zoni, odnosno maksimalno tri kilometra udaljen od Robne kuće "Boska".

"Potrebna površina prostora je minimalno 1.200 kvadrata. Objekat mora imati minimalno 25 parking-mjesta na pripadajućoj parceli koja mora biti ograđena zaštitnom ogradom od susjednih objekata i ulice i njena površina sa pripadajućim objektom mora biti minimalno 1.800 kvadrata", navedeno je u odluci koju je usvojio Savjet ministara BiH. 

Kada je riječ o uslovima, objekat SIPA u Banjaluci treba da je višespratni, da mu je visina kancelarijskog prostora najmanje 2,7 metara te da ima najmanje 40 kancelarija različitih površina.

Trenutno su u Regionalnoj kancelariji Banjaluka zaposlena 72 službenika SIPA, a s njima prostorije dijele i zaposleni Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Podsjećanja radi, "Nezavisne novine" su nedavno objavile da će institucije Bosne i Hercegovine u ovoj godini za zakup poslovnih prostora platiti gotovo osam miliona KM, a ubjedljivo najviše izdvojiće Uprava za indirektno oporezivanje BiH, i to 1.888.084 KM.

Iz informacije Savjeta ministara BiH, koja je kao odgovor na postavljeno poslaničko pitanje dostavljena Predstavničkom domu BiH, vidljivo je da mnoge institucije daju stotine hiljada KM na osnovu zakupa poslovnih prostorija.

Osim SIPA i UIO, značajna sredstva izdvaja i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja godišnje plaća zakup od 701.136 KM, zatim Institut za mjeriteljstvo kojeg zakup prostorija košta 450.636 KM, ali i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, koja će u ovoj godini za zakup prostora platiti 379.060 KM.

Kada je riječ o iznajmljivanju poslovnog prostora, cijene se kreću od 0,2 KM po metru kvadratnom, koliko koštaju na graničnim prelazima, pa do čak 36 KM po kvadratu koje plaćaju Odbor državne službe za žalbe ili Agencija za državnu upravu.

Pod zakupom institucija BiH u ovom trenutku je oko 78.000 metara kvadratnih, a uz poslovni prostor iznajmljuju se i garaže, parkinzi i skladišta.

Uslovi

- Objekat mora biti lociran u gradskoj zoni, odnosno maksimalno tri kilometra udaljen od Robne kuće "Boska"

- Potrebna površina prostora minimalno 1.200 kvadrata

- Objekat mora imati minimalno 25 parking-mjesta na pripadajućoj parceli, koja mora biti ograđena zaštitnom ogradom od susjednih objekata i ulice i njena površina sa pripadajućim objektom mora biti minimalno 1.800 kvadrata

- Objekat treba da je višespratni

- Visina kancelarijskog prostora mora da bude najmanje 2,7 metara

- Najmanje 40 kancelarija različitih površina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA