"INFORMISAN RODITELJ, ZAŠTIĆENO DIJETE" Zaštiti ono što je najvrednije, a to je život i zdravlje djeteta!

U biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini održano je predavanje pod nazivom „Infomisan roditelj, zaštićeno dijete“.

"INFORMISAN RODITELJ, ZAŠTIĆENO DIJETE" Zaštiti ono što je najvrednije, a to je život i zdravlje djeteta!

Predavanje je nastalo na temeljima istraživačkog rada učenika i profesora mentora Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, Bijeljina u okviru Projekat sedmica koje se već drugu godinu za redom realizuju u školi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Tokom ove dvije nedjelje učenici i nastavnici realizuju niz aktivnosti sa ciljem jačanja ishoda iz pojedinih predmeta i promocije znanja i praktičnih vještina. Prethodne školske godine realizovan je okrugli sto, gdje se sa predstavnicima relevantnih institucija došlo do određenih zaključaka. Pored zaključka da škola treba i mora biti uključena u rješavanje pitanja od značaja u društvenoj zajednici na čijoj teritoriji egzistira, jedan je bio i nedovoljna informisanost roditelja o bezbjednosti djece u saobraćaju. Ovo je bila polazna tačka u kreiranju predavanja, rekla je za Bijeljina danas Marjana Đorđić, profesor saobraćajne psihologije.

Đorđić navodi da je globalni cilj na kom se radi podizanje svijesti roditelja, budućih roditelja, vozača i djece o bezbjednosti djece u saobraćaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Jedan od koraka koji nas vodi ka tome jeste pružanje informacija i podsjećanje svih odgovornih na Zakonski propis o obaveznoj upotrebi sigurnosne sjedalice u vozilu, ističe Marjana.

Program predavanja bio je baziran na prezentaciji i pokaznim vježbama učenika II5 razreda, tehničara drumskog saobraćaja: Davora Žarkovića, Jovane Milošević, Lane Josipović, Tijane Stanišić i Marije Erak.

Teme predavanja bile su: Djeca kao rizična grupa u saobraćaju; Šta nam Zakon kaže, Statistički podaci; Sigurnosne sjedalice - pojam; Bezbjednosni standard; Grupe sigurnosnih sjedalica; Najčešće greške koje pravimo pri upotrebi sigurnosnih sjedalica; Savjeti; šta kada dijete neće u sigurnosnu sjedalicu.

- Tokom diskusije čuli smo i uvažili mišljenja i iskustva prisutnih - predstvnika institucija, roditelja, učenika i zajednički odredili dalje pravce djelovanja u oblasti preventivnih programa za zaštitu onoga što nam je najvrednije, a to su djeca. Dijete ima pravo na život, sigurnost i slobodno kretanje. Da li onda djetetu uskraćujemo ova prava ukoliko ne koristimo sigurnosnu sjedalicu u vozilu ili je koristimo na neadekvatan način. Njen osnovni zadatak je da ukoliko dođe do saobraćajne nezgode zaštiti ono što nam je najvrednije, a to je život i zdravlje djeteta, kaže Marjana Đorđić, profesor saobraćajne psihologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA