Lideri tehnoloških korporacija i članovi Kongresa postigli konsenzus o regulativi vještačke inteligencije

Lideri američkih tehnoloških korporacija, uključujući direktora kompanije „Tesla“ Ilona Maska, izvršnog direktora „Met“e Marka Zakerberga i drugi, sastali su se sa članovima američkog Kongresa na Kapitol Hilu i sa njima razgovarali o prijedlozima regulativa koje bi trebalo da se primijene na veštačku inteligenciju (AI).

Lideri tehnoloških korporacija i članovi Kongresa postigli konsenzus o regulativi vještačke inteligencije
FOTO: Depositphotos

 Za nas je važno da postoji sudija. Regulator je potreban kako bismo bili sigurni da kompanije preduzimaju korake u interesu bezbjednosti šire javnosti - rekao je Mask, prenosi Rojters.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Senator iz Nju Džersija Kori Buker rekao je da su se svi učesnici složili da "vlada ima regulatornu ulogu", ali da će kreiranje konkretnih zakona predstavljati izazov.

- Počinjemo sa ogromnim, složenim i vitalnim poduhvatom: izgradnjom temelja za dvopartijsku politiku prema vještačkoj inteligenciji koju Kongres može da usvoji. Kongres mora da ima ulogu u tome, jer bez Kongresa nećemo u potpunosti iskoristiti prednosti vještačke inteligencije, niti umanjiti njene rizike - rekao je demokratski lider većine u američkom Senatu Čak Šumer u uvodnoj reči na sastanku.

Rojters navodi da članovi Kongresa nastoje da uvedu regulativu za proizvode AI poput lažnih video snimaka, miješanja u izbore, i sajber napada na kritičnu infrastrukturu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U martu su Mask i grupa eksperata za vještačku inteligenciju pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju sistema AI moćnijih od sistema ''OpenAi GPT -4''.

Među ostalim učesnicima jučerašnjeg sastanka bili su izvršni direktor kompanije „Nvidia“ Jensen Huang, izvršni direktor IBM Arvind Krišna, kao i bivši izvršni direktor „Majkrosofta“ Bil Gejts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA