Da li su zdrave sjemenke lubenice?

Semenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, esencijalnih masnih kiselina...

Da li su zdrave sjemenke lubenice?
FOTO: Depositphotos

Lubenicu je dugo pratila priča kako ukoliko progutate njene semenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas retko ko veruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju da li semenke imaju neka štetna dejstva po organizam. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Semenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu", navodi jedna dijetetičarka.

I bijele i crne semenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene semenke lubenice podsećaju na semenke bundeve i zdrav su međuobrok.

Magnezijum u semenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcionisanju nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska. Semenke, takođe, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo holesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA