Norveška zainteresovana za poslovnu saradnju

Norveški ambasador u BiH Jan Bratu i načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić ocijenili su, nakon današnjeg sastanka, da Bijeljina i Republika Srpska (RS) imaju bogat privredni potencijal, posebno energetski, za koji bi Norveška mogla iskazati svoj ineters.

Norveška zainteresovana za poslovnu saradnju

"Posebno sam zaintersovan za geotermalne izvore koji se ovdje nalaze i naročito mogućnosti za proizvodnju električne energije. Kao i sve Norvežane uvijek me zanima hidroenergetika a ovdje se za nju pojavljuju brojne mogućnosti ne rijeci Drini", rekao je Bratu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je istakao da je obrazovanje u Bijeljini, prema onome o čemu ga je Mićić upoznao, na zavidnom nivou te da su nastojanja ovog grada da postane grad mladih obrazovanih ljudi.

Bratu je rekao da je impresioniran brojem mladih koji se obrazuju na visokoškolskim ustanovama u ovom gradu.

"Razgovarali smo o Poljoprivrednom fakultetu ovdje i želimo da sagledamo mogućnosti saradnje sa norveškim fakultetom. Prvi korak u vezi sa ovim biće da se sastanem sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta, što će se dogoditi za petnaestak dana", najavio je Bratu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Načelnik opštine Mićo Mićić rekao je da se sfera norveških interesovanja u Bijeljini ogleda u energetskim potencijalima ovog grada.

"Osim Drine i Save i drugih vodnih kapaciteta, ambasadora smo upoznali i sa bogatstvom geotermalnih voda", rekao je Mićić i dodao da goste prije svega zanima proizvodnja električne energije.

On je dodao da je norveškom ambasadoru prezentovan i projekat toplifikacije grada, kao projekta budućnosti Semberije, kao i želja i nastojanja da se u Semberiji proizvodi zdrava hrana.

Nakon posjete načelniku opštine, norveški ambasador Bratu posjetiće, zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, bijeljinsku Kompaniju "Elvako", gdje će o mogućnostima poslovne saradnje i drugim aktuelnim pitanjima u Srpskoj i BiH razgovarati sa predsjednikom Grupacije "Bobar" Gavrilom Bobarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA