Istraživanje pokazalo da trening odrađen ujutro ima bolji efekat za mršanje

Potrebna vam je dodatna doza motivacije za rano ustajanje i vježbanje? Možda će vam u toj odluci pomoć nova studija koja otkriva da vježbanje ujutro pokazuje više koristi za smanjenje kilograma za razliku od vježbanja u drugim dijelovima dana.

Istraživanje pokazalo da trening odrađen ujutro ima bolji efekat za mršanje
FOTO: DepositPhotos

Iako pitanje optimalnog vremena vježbanja još nije riješeno, novi dokazi napravljenog istraživanja upućuju na to da je vježbanje između sedam i devet sati ujutro, najučinkovitije kod viška kilograma. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vrijeme vježbanja je važno

U istraživanju nedavno objavljenom u medicinskom časopisu “Obesity Trusted Source” istraživači su otkrili da su osobe koje su vježbale ujutro, imale niži indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka.

Zanimljivo je da su imali bolje rezultate čak i kada su ukupno manje vježbali od onih koji su se vježbom bavili poslijepodne i naveče. Dok većina misli da su učestalost, trajanje i intenzitet vježbanja izrazito važni kada se razmišlja o mršavljenju ovo je istraživanje dodalo kako je važno i doba dana.

– Dobro je poznato da je vježba ključna za uspješno upravljanje težinom, međutim, najbolji trenutak je manje poznat. Naše istraživanje sugeriše da je vježbanje rano jutro optimalno doba dana za regulaciju tjelesne težine – izjavio je glavni autor studije, naučni docent Tongiu Ma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istraživanje

Istraživanje naučnika okupilo je ukupno 5.285 ispitanika koji su učestvovali u ispunjavanju ankete o ishrani. Koristeći informacije kao što su starost, pol i ishrana te podatke s akcelerometra (uređaja koji se nosi na kuku koji se koristi za praćenje aktivnosti) ovaj je naučni docent želio vidjeti postoji li ikakva korelacija između vremena kada pojedinci vježbaju te BMI i obima struka, dva ključna pokazatelja gojaznosti.

Istraživači su otkrili da su pojedinci koji su vježbali ujutro imali niži prosječni BMI, 27.4 u poređenju s onima koji su vježbali popodne, 28.4 i naveče 28.2. Obim struka pokazao je sličnu povezanost; prosječni struk onih koji su vježbali ujutro bio je 95.9 centimetara u poređenju s 97.9 za popodnevnu grupu i 97.3 za večernju grupu.

Koristeći gore navedene pokazatelje, istraživači su otkrili silazni linearni trend između minuta vježbanja sedmično i gojaznosti, što znači da što su više vježbali sedmično, prosječni BMI je bio niži. Slabiji trend zabilježen je u poslijepodnevnim, podnevnim ili večernjim grupama.

– Dokazi upućuju na to da bi činjenje prave stvari u pravo vrijeme moglo biti važno za održavanje zdravog metabolizma te zdrave tjelesne težine – navode u studiji.

Ograničenja studije

Istraživači napominju da je potrebno dodatno ispitivanje i da postoji nekoliko ograničenja ovog istraživanja. Naime, budući da se radi o opservacionoj studiji, istraživači mogu samo posmatrati, ali ne i sa sigurnošću znati uzrok trenda mršavljenja.

Jutarnja vježba utiče na cirkadijani ritam i gubitak težine

Iako istraživači tvrde kako u potpunosti ne shvataju razlog efikasnosti jutarnje vježbe naspram dnevne i večernje, vjeruju da cirkadijani ritam tijela i s njima povezani hormoni igraju značajnu ulogu kad su u pitanju jutarnja vježba i gubitak masnoće.

– Mnogi fiziološki procesi prikazuju cirkadijalne ritmove, uključujući metabolizme koji su usko povezani s gojaznošću. Međutim, potrebno je još studija kojima bi se dodatno razjasnila korelacija cirkadijalnih oscilacija s gubitkom težine – rekao je naučnik Ma, prenosi Gloria.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA