Citroen slavi 75 godina čuvenog Spačeka

Citroen 2CV kod nas je mnogo poznatiji po svom nadimku Spaček, a i dalje je jedan od najprepoznatljivijih automobila svih vremena.

Citroen slavi 75 godina čuvenog Spačeka
FOTO: Promo

Ove godine, Spaček slavi 75. godišnjicu, a da nije bilo Drugog svjetskog rata, ovaj jubilej već bio obilježen. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Citroen je započeo svoj projekat "TPV" ("Toute PEtite Vioture" ili "veoma mali automobil") sredinom 1930-ih i trebalo je da ga predstavi u Parizu 1939. godine, ali je taj događaj odložen.

Citroen je započeo svoj projekat "TPV" ("Toute Petite Voiture" ili "veoma mali automobil") sredinom 1930-ih i trebalo je da ga predstavi u Parizu 1939. godine, ali je taj događaj odložen.

Međutim, rat se završio, a 2CV je konačno debitovao na istom sajmu automobila u Parizu u oktobru 1948. godine. Ispod haube je bio 375 cc, koji je razvijao samo 9 KS, a brzina mu je išla do 50 km/h. Ovo možda danas zvuči kao šala, ali hiljade francuskih porodica sa niskim primanjima konačno su mogle da ostvare san i poseduju svoj automobil, prenosi B92

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA